Afbeelding

Bidboek voor nieuw bezoekerscentrum

Nieuws

De Stichting Vrienden van Ysselsteyn heeft op Bevrijdingsdag in het Jongeren Ontmoetings Centrum (JOC) bij de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn het bidbook met daarin de plannen voor een nieuw bezoekerscentrum gepresenteerd.

De Duitse Militaire Begraafplaats is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland. Hier liggen alle Duitse soldaten die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn in Nederland. Er zijn in totaal bijna 32.000 oorlogsdoden begraven. Qua oppervlakte (28 hectare) is dit de grootste Duitse oorlogsbegraafplaats in de wereld. De begraafplaats bestaat nu ruim 70 jaar. In die periode heeft het accent voornamelijk gelegen op identificeren en begraven van de slachtoffers en het beheren van de begraafplaats. De faciliteiten om bezoekers op te vangen en van informatie te voorzien zijn erg beperkt.

Ook het gebouw van het JOC biedt daarvoor onvoldoende ruimte. Er zijn veel argumenten die pleiten voor het nu realiseren van een bezoekerscentrum. Het idee voor de realisatie van een nieuw bezoekerscentrum is ontstaan in 2014. Om een breed draagvlak en financiële middelen te verwerven is de stichting Vrienden van Ysselsteyn aan de slag gegaan met deze plannen. Inmiddels is mede dankzij een subsidie van de gemeente Venray en de provincie Limburg een haalbaarheidsstudie afgerond en zijn o.a. de volgende acties uitgevoerd: het voorlopige ontwerp is geconcretiseerd en de kosten zijn berekend aan de hand van een definitief ontwerp, er zijn geotechnische, milieutechnische, archeologische en flora en fauna onderzoeken verricht. Verder is fiscaal advies ingewonnen en er is een begin gemaakt met fondsenwerving. De plannen zijn nu zo ver, dat concrete stappen gezet kunnen worden richting de realisering. De uitkomsten van dit onderzoek plus de plannen voor de toekomst werden gepresenteerd in het bidbook. De eerste versies daarvan zijn uitgereikt aan Hans Gilissen (burgemeester van Venray), Victoria van Krieken (directeur Liberation Route Europe) en Wiard Molenaar (adviseur vfonds). Foto Henk Lammen.

Uit de krant