Gerrit Jan van der Veen samen met zijn twee dochters.
Gerrit Jan van der Veen samen met zijn twee dochters.

Een oorlog vol dilemma's

Nieuws

Het Oorlogsmuseum Overloon bestaat 70 jaar. Speciaal hiervoor is de vaste tentoonstelling drastisch vernieuwd. Die behoort vanaf nu weer tot de modernste van Nederland. Onder de titel 'Nederland in de Tweede Wereldoorlog' komen acht hoofdpersonen aan het woord. En de bezoeker maakt van dichtbij mee tegen welke problemen die acht destijds aanliepen.

Zo komen bezoekers in aanraking met alle belangrijke thema's uit die jaren. Van mobilisatie tot bevrijding, en van uitwijken tot overleven. Bekende maar ook minder bekende hoofdpersonen spreken het publiek toe, zoals bijvoorbeeld het Joodse meisje Hélène Egger, die iedereen om haar heen ziet wegvallen, en Gerrit Jan van der Veen. Gerrit Jan, getrouwd en vader van twee dochters, is beeldhouwer. Maar de Duitsers tasten zijn vrijheid als kunstenaar aan en hij kan niet tegen onrecht. In 1941 leidt hij een actiegroep tegen de Kultuurkamer – het instituut dat bepaalt dat kunstenaars alleen nog maar door de Duitse bezetter goedgekeurde kunst mogen maken – en helpt hij kunstenaars die weigeren lid te worden van dit instituut. Ook is hij redacteur van het verzetsblad de Vrije Kunstenaar. Maar hij wil méér doen. Hij zet de Persoonsbewijzencentrale op, om tienduizenden valse identiteitsdocumenten te maken. Dat loopt echter in de gaten. Hij moet onderduiken en zijn vrouw en kinderen achterlaten. Met Gerrit Jan loopt het slecht af. Het plan om zijn vrienden te bevrijden loopt helemaal fout en hij raakt gewond in het vuurgevecht met de bewakers. Hij raakt verlamd, wordt twee weken later opgepakt en uiteindelijk geëxecuteerd.

Na de oorlog wordt hij herdacht als een van de grootste verzetshelden. Toch gaat hij door met zijn illegale activiteiten. De tentoonstelling is vanaf 2 oktober om half twee in de middag te bezoeken. Die middag is het museum gratis toegankelijk voor iedereen.

Uit de krant