Parade Duitse voertuigen.
Parade Duitse voertuigen.

Militracks met 100 voertuigen

Nieuws

Komend weekend wordt in Overloon de zevende jaarlijkse editie van Militracks gehouden. Het programma telt maar liefst 100 voertuigen. Opmerkelijk is dat daar ook zestien militaire fietsen bij zitten.

Het museum heeft dit jaar precies honderd voertuigen verzameld, uit binnen- en buitenland. Daarvan zijn 81 voertuigen gemotoriseerd, zoals motoren, vrachtwagens en tanks. Maar er zijn ook negentien voertuigen zonder motor. Het merendeel daarvan zijn militaire fietsen. Soms zien die er normaal uit, maar in andere gevallen zitten er granaten op, of zelfs een machinegeweer. Speciaal voor deze gelegenheid brengt het Oorlogsmuseum Overloon deze week dan ook een boekje uit onder de Duitse titel 'Das Truppenfahrrad'. Hierin staat de ontwikkeling van de dienstfiets beschreven.

Een andere opmerkelijke gast in Overloon is een kleine Duitse tank, zoals die is gebruikt bij de inval in Frankrijk in 1940. De tank is uitgeleend door het Franse tankmuseum uit Saumur. Het is voor het eerst dat een voertuig uit Frankrijk aan Militracks meedoet. Verder zijn de voertuigen onder meer afkomstig uit Tsjechië, Polen, Slowakije en Denemarken. "We krijgen uit steeds meer landen aanvragen om mee te mogen doen. Je kunt gerust zeggen dat Militracks echt een fenomeen is geworden in de wereld van militaire musea", aldus Jan van Berlo, die het programma van Militracks elk jaar samenstelt. Het doel van Militracks is om iets te laten zien van de technische vooruitstrevendheid van het militaire materieel in die tijd. Daarom is bij een aantal voertuigen ook een kijkje onder de motorkap mogelijk.

Naast de presentatie van de voertuigen is er ook een grote militariamarkt, die al ruim van tevoren helemaal was volgeboekt. Al met al worden op 14 en 15 mei in totaal weer meer dan tienduizend bezoekers verwacht.

Uit de krant