Wethouder Anne Thielen speldt de onderscheiding op bij Harrie Bloemen.
Wethouder Anne Thielen speldt de onderscheiding op bij Harrie Bloemen. (Foto: Wiel Poels )

Silveren Swaentje voor vrijwilligers museum

  Kunst en Cultuur

De vrijwilligers van Museum Psychiatrie Venray zijn zaterdag in besloten kring in het Dienstencentrum van Vincent van Gogh door stichting 't Silveren Swaentje in het zonnetje gezet.

De stichting 't Silveren Swaentje reikt periodiek een ereteken uit aan personen die zich 'in opvallende mate hebben ingezet om de Venrayse cultuur of het Venrays cultureel erfgoed in woord, geschrift, beeld, muziek of anderszins te accentueren of te behoeden', zo meldt ze.

Door de jaren heen kreeg het museum verschillende namen. De collectie en het aantal vrijwilligers groeiden gestaag. Hun doel: het laten zien hoe er werd gewoond, geleefd, gewerkt en behandeld in de psychiatrie. Het museum is na een tijdelijke verhuizing weer teruggekeerd naar de oorspronkelijke plaats rond de kapel. Het kreeg onlangs een complete facelift, maar daarmee is het werk voor de vrijwilligers is nog lang niet klaar. Ze blijven bewaren, bewaken en uitdragen en plaatsen de geschiedenis van de psychiatrie voor de bezoeker in de verleden en de huidige tijd. Ook vertellen zij over de toekomst waarin de behandelingen buiten de GGZ-instellingen en de digitale weg steeds belangrijker worden. Voor deze verhalen en informatie zorgen alle vrijwilligers van het Museum Psychiatrie Venray, met ondersteuning van Vincent van Gogh.

Het bestuur van 't Silveren Swaentje was dan ook van mening dat deze groep vrijwilligers voor hun werk geëerd moest worden. In een volle zaal kreeg Harrie Bloemen, omringd door de andere Swaentjedragers, 't Silveren Swaentje opgespeld door wethouder Anne Thielen. Lod Dirkx ontving de bloemen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten