Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Eigen foto
Ingezonden

Waarom is beleggen in goud nog steeds interessant?

  Ingezonden Mededeling

Je hoort het tegenwoordig misschien niet meer zo vaak, beleggen in goud. Toch lijkt het nog steeds erg interessant te zijn om te gaan beleggen in goud. Maar waarom is het nog zo interessant en hoe kan je gaan beleggen in goud?

Beleggen in goud

Je hebt er vast wel eens van gehoord, beleggen in goud. Je kan op verschillende manieren gaan beleggen in goud. Het is natuurlijk maar net welke manier voor jou het beste werkt. Wij vertellen je graag over de verschillende manieren.

Je kan gaan beleggen in goud doormiddel van goudmijnaandelen. Je koopt dan eigenlijk aandelen van bedrijven die zich bezighouden met het uitgraven van plekken waar waarschijnlijk goud te vinden is.

Je kan ook kiezen voor Exchange Traded Funds. Ook hier zit weer een verschil in, want sommige focussen zich op grondstofaspecten en anderen op bedrijven in de goudindustrie. Je koopt op deze manier niet fysiek een stuk goud, maar je koopt derivaat die zijn waarde ontleend aan goud.

Je kan ook nog beleggen in goud door middel van een hefboom en als onderliggende waarde goud hebben. Er zijn dus veel verschillende manieren om te gaan beleggen in goud. Je moet gaan kijken welke manier jij het fijnst vindt om te gebruiken en hoe je wilt gaan beleggen.

Is het verstandig om te beleggen in goud?

Beleggen in goud bestaat al erg lang en wordt dan ook erg veel gedaan. Vroeger ging het natuurlijk heel anders, maar het is nu nog steeds mogelijk om te beleggen in goud. Goud heeft zoveel waarde door de schaarste. Er wordt nog wel wat goud gevonden, maar dit is dus erg minimaal. Dit zorgt er dus voor dat het goud veel waard is.

Goud speelt een grote rol in de economie. Wanneer het slecht gaan met de economie merk je ook direct dat de goudprijs flink zal gaan stijgen. Maar dat betekent natuurlijk ook dat wanneer het goed gaat met de economie de prijs zal gaan dalen. Goud speelt daarom dus een belangrijke rol als garantie. Wanneer de economie bijvoorbeeld helemaal onderuitgaat, dan behoudt goud zijn waarde. Het is daarom altijd handig om een beetje goud te hebben.

Waarom investeren in goud en niet in andere edelmetalen?

Er zijn natuurlijke meerdere edelmetalen, maar daar hoor je eigenlijk wat minder van. Er is namelijk ook nog zilver en platina. Waarom zou je niet in deze edelmetalen willen investeren en wel in goud? Vaak is dit omdat goud een economisch functie heeft en dat hebben de andere 2 niet. Deze worden namelijk vooral gebruikt in productieprocessen.

Wanneer we het bijvoorbeeld hebben over zilver, wordt dit veel vaker gebruikt dan goud. De prijs van zilver wordt dan ook vaak beïnvloed door de industrie en dat is bij goud niet het geval.

Waar zilver nog een economische functie heeft, heeft platina dit helemaal niet. Platina is bedoeld voor productie, maar door de schaarste is het wel veel waard. Het is zelf een tijdje veel meer waard geweest dan goud.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten