Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Eigen foto
Ingezonden mededeling

Vier feiten over PCB’s die u nog niet wist

  Ingezonden Mededeling

PCB assemblage is cruciaal voor de hedendaagse maatschappij. Waarom? In de huidige tijd zijn we in ons dagelijks leven, werk en zelfs het sociale leven afhankelijker van printplaten (PCB’s) dan we denken. U vindt ze in bijna elk apparaat en, of u het nu wilt of niet, die gebruiken we vaak meerdere keren per uur. Denk aan een laptop, (smart)telefoon, koffieapparaat of tv. 

Misschien denkt u al veel over de printplaat te weten, maar wij hebben vier leuke feitjes ontdekt die u wellicht niet wist! 

Sommige grammofoons had printplaten

Wanneer u denkt dat een PCB van de laatste jaren is, u heeft het mis. De eerste printplaten werden vroeg in 1900 al ontwikkeld. Dit betekent dat sommige PCB’s al in grammofoons en radio tube’s werden gebruikt. 

De printplaten waren echter vele malen groter en konden uiteraard minder dan we nu gewend zijn. 

Hoewel ze totaal niet lijken op de hedendaagse printed circuit boards lijken, brachten ze dus al eerder dan gedacht muziek en entertainment in de huis. 

De eerste PCB’s werden gefinancierd door een muziek-drukkerij

De zogenoemde ‘vader van de moderne printplaat’ is Paul Eisler, een Oostenrijkse uitvinder. 

Na een ontsnapping aan de nazi’s is hij in een drukkerij van muziekplaten gaan werken. Daar deelde hij zijn nieuwe ideeën, ontwikkelingen en uitvindingen. 

In deze drukkerij werd de eerste moderne printplaat ontwikkeld, waarna de drukkerij dit verder ging produceren en het op de markt bracht. 

Waarom zijn soldeermaskers nog groen? 

De coating van het soldeermasker helpt het isoleren en beschermen van de onderdelen van een moederbord. Een soldeer masker is noodzakelijk voor de zeefdruk op een printplaat. Deze zijn altijd groen, maar waarom? 

Een groen soldeermasker is een traditioneel gebruik binnen de industrie. Hoewel er geen specifieke reden is gegeven voor het kiezen van groen over andere kleuren, heeft een groene kleur wel zo zijn voordelen. 

De zeefdruk is goed leesbaar op een groene achtergrond. Ook stelt de wijdverbreide toepassing van groen als een standaard kleur, de fabrikanten in staat om andere kleuren van soldeermaskers te gebruiken als prototypes.

PCB’s waren van vitaal belang in de ruimtevaart

Als een integraal onderdeel van NASA’s ruimteprogramma hielpen printplaten de Apollo 11-astronauten veilig naar de maan en terug. 

En omdat zowel in massa geproduceerde en prototype printplaten lichtgewicht zijn en slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit vereisen, zijn ze bijzonder geschikt voor complexe elektronica in nauwe kwartalen. En dat is precies wat een ruimtevaartuig vereist.

Wilt u meer weten over printplaten of zelf de beste printplaten voor uw elektronica verkrijgen? Neem contact met ons op en we geven graag advies, denken met u mee en produceren uw printplaten snel, betrouwbaar en van de hoogste kwaliteit. Kies voor Confed.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten