Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Antoon Jeuken

Budgetcoach worden

  Ingezonden Mededeling

Helaas is het feit dat steeds meer mensen in financiële problemen raken als gevolg van ernstige schulden. Dit komt bijvoorbeeld door een wereldwijde crisis (corona pandemie) waardoor veel mensen hun banen verloren. Ook de toeslagfraude speelt een belangrijke rol in de toenemende schuldenproblematiek. 

Bij ruim 650 duizend huishoudens, meer dan een miljoen mensen, was in 2018 sprake van problematische schulden. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS uit 2020.

De vraag naar budgetcoaches neemt daarom toe. Een budgetcoach kan perspectief bieden aan mensen die in ernstige schulden hebben. In dit artikel leggen we uit wat een budgetcoach worden precies inhoudt en hoe je een kwalitatieve budgetcoach wordt. Zo help je 

Wat is een budgetcoach?

Een budgetcoach is iemand die overzicht in de inkomsten en uitgaven van cliënten creëert. Dit gebeurt op tijdelijke basis. 

Wanneer een cliënt ernstige schulden heeft, wordt er in eerste instantie gekeken of deze financiële problemen nog zonder hulp op te lossen zijn. Wanneer blijkt dat dit niet meer het geval is, wordt er een budgetcoach ingeschakeld. Een harde eis voor een budgetcoach is echter wel dat de schulden binnen drie jaar terug betaald kunnen worden. 

Mochten de schulden niet binnen deze jaren terugbetaald kunnen worden, dan spreken we over problematische schulden. Indien dit het geval is worden er schuldhulpverleners ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan een bewindvoerder. 

Wat doet een budgetcoach? 

Een budgetcoach moet multidisciplinair te werk kunnen gaan. Je bent namelijk zowel bij het financiële als het sociale aspect van de cliënt betrokken. Het uiteindelijke doel van een budgetcoach is om de cliënt zelfstandig met zijn/haar financiën om te kunnen laten gaan. Om je clienten uiteindelijk zelfredzaam te maken, zijn de volgende taken van een budgetcoach van belang:

  • een totaalbeeld van de financiële situatie voor de cliënt schetsen;
  • tips geven om een overzichtelijke en gemakkelijk te onderhouden administratie op te zetten;
  • het opstellen van een budgetplan;
  • sociaal betrokken zijn bij je cliënten.

Opleiding budgetcoach        

Er is geen algemene accreditatie om budgetcoach te worden. Wel kun je kennis en vaardigheden opdoen aan de hand van een opleiding budgetcoach of cursus. Zo weet je zeker dat je de beste adviezen en hulp uitgeeft aan je cliënten. 

Er zijn e-Learnings om basiskennis op te doen voor een budgetcoach. Ook kun je hierna bijvoorbeeld een praktijkopleiding volgen die je verder kan helpen met de opgedane kennis. We leggen de opleidingsmogelijkheden aan je uit. 

  • E-learning Budgetcoach. Met een e-Learning Budgetcoach ga je geheel online aan de slag met de theorie die nodig is om als budgetcoach aan de slag te gaan. Dit is vooral erg prettig omdat je in je eigen tempo en leefomgeving kan leren. In online basis cursussen worden onderwerpen als budgetteren, schulden signaleren, en ethiek en integriteit behandeld. 
  • Praktijkopleiding Budgetcoach. Ook zijn er veel praktijkopleidingen beschikbaar waar je opgedane kennis door verschillende oefeningen in de praktijk kan brengen. Ook kan je jouw praktijkervaring hiermee uitbreiden.
  • Het afleggen van het examen Kiwa SHV 3. Dit is een NEN8048 certificaat schuldhulp. Dit geldt als een soort accreditatie voor budgetcoaches. 

Ik ben al budgetcoach

Wanneer je al budgetcoach bent, kan het zijn dat je tegen bepaalde vraagstukken aanloopt of je simpelweg wilt oriënteren naar nieuwe mogelijkheden of benaderingen. 

Je wilt bijvoorbeeld jouw vaardigheden blijven ontwikkelen of up-to-date blijven van alle actualiteiten binnen jouw vakgebied. Zo kun je jouw cliënten van blijvend kwalitatief advies voorzien. 

Er zijn hiervoor al veel verschillende online trainingen en een praktijkopleidingen voor beschikbaar. Deze trainingen sluiten goed aan bij jouw dagelijkse taken als budgetcoach waardoor je jezelf verder kunt ontwikkelen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten