Loes Swinkels uit Leunen en The Lost Project.
Loes Swinkels uit Leunen en The Lost Project. Foto: Roxy Berseneva

The Lion verrassend en vertrouwd

Algemeen Cultuur en Uitgaan Jeugd en Jongeren Leunen Venray

The Lion XL, het minifestival dat een podium biedt aan talent van alle leeftijden uit Venray en omgeving, gaat op zondag 12 maart van start. Het vertrouwde concept, met altijd een paar muzikale verrassingen en dit keer voor het eerst op een andere locatie, de kapel van zakencentrum Het Klooster. Wie staan er zondag 12 maart op het voormalige priesterkoor tegen de achtergrond van de glas-in-loodramen?

Zoals altijd opent The Lion met een verrassingsact. Meteen daarna is het podium voor Linger, een trio met meerstemmige coverversies van lekker in het gehoor liggende popsongs. Ook op het programma staat The Black Jack Project. Het schoppenboerproject bestaat niet uit boeren, maar uit vijf muzikanten uit Venray en omgeving met Molukse wortels en een vrachtwagenlading aan muzikale ervaring. De kleur van het geluid is als een bord Indonesisch eten, een mix van muzikale ingrediënten zoals jazz, blues, funk, countryrock en bekende popsongs.

Nog een project: Oudlanders. Zo heet het nieuwe muzikale vehikel van Geert Pelzer. De voormalige kastelein, bekend van zijn Joe Cocker-tribute, is begonnen om liedjes van Nederlandse artiesten te vertolken. Zowel Engelstalige als Nederlandstalige nummers. Pelzer wordt bijgestaan door Godfried Hendrickx en Jack Lenssen op gitaren. Voor het eerst voor publiek bij The Lion XL.

QTP is de naam van het gelegenheidsproject van ‘vrienden en aanverwanten’. Met onregelmatige tussenpozen komen de vijf muzikanten bijeen om hun (meerstemmige) covers te oefenen. Voor The Lion heeft QTP nog enkele gasten uitgenodigd. Wie? Dat zien we op 12 maart. Van een heel ander slag is Nelis. Hij noemt zichzelf een alleskunner en dat is geen opschepperij. Nelis zingt, rapt, speelt gitaar en schrijft Nederlandstalige liedjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Nummers die hij brengt met veel charme en een flinke dosis zelfspot. Dat is Nelis, de artiestennaam van Niels Coopmans, Venraynaar maar inmiddels neergestreken in Nijmegen. Benieuwd waarmee hij het publiek verrast.

The Lion goes Brabo met Sea of Fire. Vier jonge gasten uit Asten en Lierop die zich laten inspireren door bands als Nirvana, Foo Fighters, Arctic Monkeys en The Black Keys. Check Sea on Fire op www.instagram.com/seaonfireofficial/ en https://youtu.be/RrHfm1afzFA en hun website www.seaonfire.nl.

Jessie Raateland stond op de artiestenlijst in 2022, maar moest wegens ziekte afzeggen. Gelukkig is ze er nu wel bij. En Jessie komt dit keer niet alleen. Ze speelt samen met Stefan Vermunt. Net als Jessie werkt Stefan bij CenterParcs in het entertainment. Daar staan ze regelmatig samen op het podium. Bij The Lion zijn Jessie en Stefan voor het eerst buiten CenterParcs te horen.

De eerste keer dat we Loes Swinkels voor The Lion benaderden, zat de singer-songwiter ergens aan de andere kant van de aardbol. Loes reisde de wereld over, van Afrika tot Azië, Canada, USA en Australië op zoek naar haar plek in de wereld. Inmiddels heeft ze Engels- en Nederlandstalige albums op haar naam. Op haar nieuwe album keert ze terug naar het Engels, de taal die past bij haar soulvolle, warme stem. Luister en kijk op Youtube naar ‘Free Spirit’, een voorproefje van haar nieuwe plaat.

The Lion XL sluit af met een knal. Daarvoor zorgt The Lost Project (TLP), een rockcoverband die bestaat uit vijf vrienden uit een klein dorpje in Noord-Limburg (Swolgen) met een gemeenschappelijke liefde voor alternatieve rockmuziek. In hun Spotify-lijstjes vind je bands als Nothing But Thieves, Biffy Clyro, Catfish and the Bottlemen en Arctic Monkeys. De setlist van The Lost Project bestaat grotendeels uit nummers die de gemiddelde ‘radioluisteraar’ niet zal kennen. Op een zoveelste cover van Highway to Hell, Smells Like Teen Spirit of Sex On Fire zit immers niemand op te wachten, vinden de mannen. Nee, laat dat maar aan andere bandjes over. Muziekliefhebbers nieuwe muziek laten leren kennen, dat is hun motto. En daarvoor biedt The Lion graag een podium.

The Lion XL begint om 14.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Een vroege welpenkaartje kost 15 euro, daarna 17,50 euro. Het Klooster is gevestigd aan Eindstraat 18 in Venray. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Uit de krant