Afbeelding
Foto: Rob Beckers

Verkiezingen ‘schap’ niet echt in trek

Algemeen Politiek

De waterschapsverkiezingen worden op 15 maart tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Voor de kiezer zijn ze misschien wel de minst aansprekende, maar wel zo belangrijk. De fractie Waterbelang pakt wederom uit met maar liefst negen deellijsten. In totaal nemen achttien partijen deel. 

Op de lijst Venray-Maasduinen staan maar liefst acht Venrayse namen: William Steeghs uit Oirlo voert de deellijst aan, Michiel Jakobs uit Geijsteren (plek 3), Francis Jenniskens-Nijskens uit Heide (5), Jordy Wismans uit Venray (7), Jan van der Staak uit Ysselsteyn (9), Bernie van Lierop uit Venray (12), Youri Timmermans uit Veulen (14) en Guus Reintjes uit Leunen (16) zijn de overige Venrayse kandidaten. Op de lijst Water Natuurlijk staan de Venraynaren Sjef Tielen (7) en Stef Smits (10), Lowieke Kateman staat achttiende op de VVD-lijst. Kateman is de enige Venraynaar die kandidaat is voor het waterschapsbestuur en de Provinciale Staten.

Waterbelang is in 2008 ontstaan en komt uit de koker van het CDA. Er zijn dertig zetels te verdelen bij Waterschap Limburg. Momenteel heeft Waterbelang er veertien. Goed beschouwd zijn er dat veertien van de 21. Want negen van de dertig zetels zijn zogenaamde geborgde zetels. Dat wil zeggen dat boerenorganisatie LLTB vier niet-gekozen bestuursleden mag leveren, het bedrijfsleven drie en de natuurorganisaties twee. Vorig jaar besloot de Tweede Kamer dat aantal terug te brengen van negen naar vier: twee voor de LLTB en twee voor de ‘natuur’. Met als doel het democratische gehalte in het waterschap te verhogen.

Uit de krant