Afbeelding
Foto: SCAN Geotechnische operaties

Locatie voor proefboring aardwarmte gezocht in Venray

Algemeen Milieu en Duurzaamheid

Een stuk grondgebied gelegen in de gemeenten Venray, Gemert-Bakel of Deurne wordt mogelijk de locatie voor het uitvoeren van een proefboring naar aardwarmte. Onder de naam ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (SCAN) werd de ondergrond in dit gebied al eerder onderzocht. Om de mogelijkheden van aardwarmte als mogelijke duurzame energiebron nog beter te onderzoeken, is een proefboring nodig. 

Nederland werkt hard aan het halen van de klimaatdoelstellingen en wil graag minder afhankelijk worden van binnen- en buitenlands aardgas. Het gebruik van aardwarmte kan hiervoor een oplossing zijn. Om de mogelijkheden voor aardwarmte beter in te kunnen schatten, is meer onderzoek nodig. Daarom werken Energie Beheer Nederland en onderzoeksbureau TNO samen aan het SCAN-onderzoek. Al eerder werd in de omgeving van Venray onderzoek gedaan in de ondergrond door middel van geluidsgolven. Nu willen zij verkennen of en waar een onderzoeksboring naar de diepere aardlagen uitgevoerd kan worden.

Keuze voor het zoekgebied

Het zogenoemde ‘zoekgebied’ ligt ten westen van de gemeente Venray en beslaat ook delen van de gemeenten Gemert-Bakel en Deurne. SCAN vindt dit zoekgebied interessant omdat hier meerdere aardlagen aanwezig zijn, waaruit mogelijk aardwarmte gewonnen kan worden. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door. In Venray zien wij op korte termijn geen mogelijkheden voor het gebruik van aardwarmte voor de verwarming van gebouwen. Aangezien de resultaten ook informatie opleveren voor drukbevolkte gebieden, zoals Nijmegen en Utrecht, dragen we met een proefboring bij aan de mogelijkheden in een groot deel van Nederland.

Hoe ziet het proces eruit?

Dat hier een zoekgebied is aangewezen, betekent nog niet dat er in dit gebied ook een boring plaats gaat vinden. De komende maanden kijkt SCAN samen met de gemeenten naar de haalbaarheid en geschikte locatie voor een boring. Deze locatie ligt bij voorkeur niet in een gebied met dichte bebouwing. Ze houden rekening met veiligheid, water, natuur en archeologische en landschappelijke waarden. Het boren zelf duurt enkele weken, de werkzaamheden hieromheen duren ongeveer zes maanden. Na afronding van de boorwerkzaamheden en metingen wordt de locatie teruggebracht in de originele staat.

Het SCAN-programma

SCAN wordt uitgevoerd door Energie Beheer Nederland (EBN) in samenwerking met onderzoeksorganisatie TNO met een subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. SCAN onderzoekt al sinds 2019 de Nederlandse ondergrond. Kijk voor meer informatie op www.scanaardwarmte.nl (kijk bij Nieuws naar het bericht over het zoekgebied in Venray) of www.allesoveraardwarmte.nl.

Uit de krant