Afbeelding
Foto: persfoto

Fons Janssen klimaatburgemeester Venray

Algemeen Politiek Venray Veulen

Fons Janssen (26) uit Veulen mag zich de klimaatburgemeester van gemeente Venray noemen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maandagochtend bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. De klimaatburgemeester speelt een belangrijke rol speelt tijdens de Nationale Klimaatweek door de inwoners van gemeente Venray met een duurzame, klimaatbewuste initiatief te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven. Dat is hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een klimaatburgemeester. Dat is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, zoals het opzetten van een duurzame actie in de straat of wijk, maar ook iets kleins. Er zijn in totaal 245 klimaatburgemeesters in 158 gemeenten.

Fons Janssen uit gemeente Venray is één van hen. Met zijn benoeming hoopt hij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Janssen is veel met het klimaat bezig en hoopt met zijn duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie. Hij zet zich tijdens de Klimaatweek in als klimaatburgemeester door het organiseren van een actiecampagne. Dit doet hij niet alleen. Energiecoöperaties, klusbedrijven en woningcorporaties stropen samen met Frons hun mouwen op. 

Speciaal voor zijn benoeming ontving Janssen de Nationale Klimaatweekvlag die hij de hele week kan ophangen op een plek naar keuze. Zo kan iedereen zien dat hij de klimaatburgemeester is geworden van gemeente Venray.

Nationale Klimaatweek van start
In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Deze doelen kunnen we alleen halen als we ons gezamenlijk inzetten: overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland. Gelukkig gebeurt er al veel in de samenleving. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) wil het ministerie van EZK de aandacht vestigen op deze duurzame, klimaatbewuste initiatieven die vanuit de samenleving worden ontplooid.

Dit jaar staat de NKW ook in het teken van energiebesparing. De NKW vindt plaats van 31 oktober tot en met 6 november en wordt landelijk afgetrapt door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten. Tijdens een speciale bijeenkomst gaat hij in gesprek met alle Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Het programma is te vinden op www.nkw2022.nl/agenda.

Uit de krant