Afbeelding
Foto: eigen foto

Replica Grote Kerk geplaatst in vitrine

Algemeen Religie Venray

De replica van de Grote Kerk in Venray was al een tijdje klaar, maar nu is het kartonnen schaalmodel (1 op 66) van Martien Spee geplaatst in een vitrine in de kerk. Het schaalmodel is gemaakt vanuit de originele bouwtekeningen van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. 

Ruim drie jaar (2018-2021) is Spee met de bouw bezig geweest. Op de vele kartonnen chips-, peperkoek- en wijnendozen zijn de onderdelen op schaal getekend, op maat gesneden en aan elkaar gelijmd om tot dit resultaat te komen. Uiteindelijk is het kerkmodel beplakt met kranten uit de Venrayse regio: Hallo Venray en nieuwblad Peel en Maas. Voor bijvoorbeeld de verschillende dak-partijen zijn tussen de 3700 en 3800 stukjes zwart bedrukte krant van één bij één centimeter gescheurd en één voor één geplakt.

De raampartijen zijn een spiegeling met de omgeving. Elk verhaal in het raam heeft een connectie met de directe omgeving. Aan de noordkant de politiek en aan de zuidkant columns over de alledaagse zaken van een levende stad met zijn centrum. De keuze voor het beplakken van de ramen met een eigen verhaal verwijst naar de oude kerk van voor de wederopbouw. Elk raam had toen een eigen religieus verhaal uitgebeeld in glas in lood. 

Misschien speelde hierin een rol het uitzicht in de zesde klas van de lagere school in 1967/68. Vaak droomde Spee weg in de klas. Hij kon zijn blik niet afhouden van het raam met daarbuiten een kerk en de imposante toren. Als eerbetoon aan zijn jeugd en dit fascinerende uitzicht, wijst de haan op het kleine torentje, precies naar dit raam van zijn oude Petrus Banden School.

Uit de krant