Karel Janssen is vrijdagavond op 73-jarige leeftijd overleden.
Karel Janssen is vrijdagavond op 73-jarige leeftijd overleden. Archieffoto: Hoedemaekers Venray

Ondernemer en weldoener Karel Janssen overleden

Algemeen Venray Centrum Overig Politiek Regio Werk en Economie Wonen en Leven Zorg en Welzijn

De bekende Venrayse ondernemer en weldoener Karel Janssen is vrijdagavond op 73-jarige leeftijd overleden. 

Karel Janssen was een van de meest maatschappelijk betrokken inwoners van Venray. Hij zette zich van jongs af aan in om de Venrayse cultuur te bewaren, te beheren en nieuw leven in te blazen, maar steunde ook goede doelen op andere gebieden. Hij stond aan de basis van vele vernieuwende initiatieven waar Venray profijt bij had. 

Zo was hij onder meer mede-initiatiefnemer van het zogeheten Pompgenootschap, een gezelschap dat zich inzette om de pomp terug te krijgen op de Grote Markt. Een streven waar ze ook in slaagden. Het terugplaatsen van cultureel erfgoed werd verder opgepakt met de oprichting van de Stichting Cultuurgoed. In de loop der jaren zorgden zij ervoor dat verloren gewaande Venrayse iconen, zoals de Gouden Leeuw, in het straatbeeld terugkeerden.

Tevens was hij een van de aanjagers van het project Centrum op de schop. Met vernieuwende ideeën, zoals het gebruiken van ronde hoeken op de pleinen, onderging het Venrayse winkelhart een duchtige metamorfose. Janssen speelde ook een prominente rol bij meerdere activiteiten bij Venray 75 jaar bevrijding. Als mede-initiatiefnemer van de commissie Van Verwoesting tot Wederopbouw focuste hij zich niet alleen op het moment van de bevrijding, maar juist ook op de wederopbouw. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat de bevrijding tastbaarder is geworden door op de Engelse begraafplaats, middels het plaatsen van foto’s bij graven, de gesneuvelden een gezicht te geven.

Bovenstaande zaken waren publiekelijk bekend, maar meer op de achtergrond zette Janssen zich ook in voor de Venrayse samenleving. Het mooiste voorbeeld hiervan is de kerstpakkettenactie. Twintig jaar lang verstrekte hij geheel anoniem in samenspraak met de stichting Synthese kerstpakketten aan mensen die het zeer goed konden gebruiken. Buiten deze feiten zette Janssen zich in de loop der jaren ook in voor onder andere Spio, Altaar en Kunstverwerving Grote Kerk, museum De Burggraaf, het Oranjecomité, KTS, Stichting Bedrijf en Cultuur en tevens richtte hij de goededoelenstichting Jambo en de Heerensociëteit Venray op.

Buiten de gemeentegrenzen steunde hij onder meer het Wereldpaviljoen in Steyl, dat mede dankzij Karel Janssen als bijzondere entree een echte Fokker 50 kon aanschaffen. Op de romp van het vliegtuig prijkt de naam van de maatschappij jetSTAR. Vernoemd naar zijn overleden vrouw.

Alles wat hij deed kwam voort uit de morele verplichting die hij voelde om maatschappelijk betrokken te zijn. Vanuit een bescheiden rol op de achtergrond.  Samenwerking was voor hem altijd de belangrijkste randvoorwaarde om zaken voor elkaar te krijgen, zo zei hij in een interview voorafgaand aan de uitreiking van de Bronzen Piëlhaas aan hem in januari 2020. ‘Alleen kun je niks bereiken, je hebt anderen nodig’. Evenals: ‘Van geven word ik blij, van krijgen word ik verlegen’. 

De ondernemer Janssen was onder meer mede-eigenaar van het voormalige postkantoor in het centrum van Venray, dat, met goedkeuring van de gemeenteraad, een kleine meerderheid van de fracties was voor het plan, wordt gesloopt en wordt vervangen door luxe appartementen en een ondergrondse parkeergarage. 

Venray heeft met het overleden van Karel Janssen een van zijn markantste inwoners verloren. Hij zou op 29 september 74 jaar zijn geworden.  

Uit de krant