Het vrijheidsvuur komt op 19 september naar Venray.
Het vrijheidsvuur komt op 19 september naar Venray. Foto: pixabay

Vrijheidsvuur komt naar Venray

Algemeen Politiek Wonen en Leven Onderwijs Venray Regio

Het vrijheidsvuur komt ook naar de gemeente Venray. Om de bevrijding van de Peelregio te herdenken en te vieren, vindt sinds 2019 een evenement plaats rondom het vrijheidsvuur in de Peelgemeenten. Venray neemt dit jaar op 19 september voor de eerste keer aan dit evenement deel.

Onder de nieuwe naam Stichting Vrijheidsvuur de Peel wordt een jaarlijks terugkerend bevrijdingsevenement in elf Peelgemeenten georganiseerd. Dit jaar vindt het evenement in Deurne plaats. Eerdere edities waren in Meijel, Mierlo en Asten.

Het vuur, dat door lopers uit Deurne op 18 september wordt opgehaald in Eindhoven, wordt op maandag 19 september ontstoken in Deurne en aan alle burgemeesters van de Peelgemeenten uitgereikt. Burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Venray geeft het vuur vervolgens door aan vijftien lopers van Atletiek Verenging Venray. Zij brengen door middel van een estafetteloop het vuur naar Venray.

In overleg met de gemeente Venray, de Deutsche Kriegsgräberstätte en Atletiek Vereniging Venray is besloten het vuur op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn op te slaan. Daar kan het vuur voor een eventueel bevrijdingsfeest in Venray opgehaald worden.

Naar verwachting zal het vuur rond 21:00 uur op de Duitse begraafplaats aankomen. Inwoners van Venray zijn van harte welkom om bij dit moment aanwezig te zijn. Tijdens de korte ceremonie zal burgemeester Leontien Kompier het woord nemen.

Uit de krant