Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Zilveren bijtje ‘echte’ onderscheiding

Algemeen Politiek Venray

Als het aan het college van B en W ligt wordt het zilveren bijtje een officiële onderscheiding voor Venrayse inwoners. Op dit moment reikt de burgemeester het ‘bijtje’, vaak op eigen initiatief, spontaan uit. Als de raad akkoord gaat wordt het eerbewijs geformaliseerd, waarna het voortaan als nieuwe gemeentelijke onderscheiding te boek staat.

Het zilveren bijtje zag al in 1986 het levenslicht als een relatiegeschenk van de gemeente Venray. In april van dat jaar kregen vier scheidende gemeenteraadsleden als eerste dit bijtje opgespeld. In de loop der jaren kregen inwoners incidenteel het bijtje uitgereikt. Tijdens de ambtsperiode van oud-burgemeester Hans Gilissen werd het bijtje steeds vaker uitgereikt . Maar liefst 82 inwoners en 34 ambtenaren ontvingen de afgelopen zes jaar het bijtje als een persoonlijke blijk van waardering. In de loop der tijd bleek dat ontvangers het zilveren kleinood erg op prijs stellen, zo laat het college weten.

De onderscheidingen die in Venray kunnen worden uitgereikt zijn de gemeentelijke erepenning en het ereburgerschap van Venray en het gemeentelijke ereblijk (beide door de raad) en de waarderingspenning van de gemeente Venray (door het college). In Venray kunnen natuurlijk ook koninklijke onderscheidingen, worden uitgereikt, maar daar gaat de koning over. De erepenning werd in de afgelopen zes jaar een keer uitgereikt, de ereblijk drie keer en de waarderingspenning 47 keer. Eerst wordt het voorstel aan de commissie Werken en Besturen voorgelegd, daarna besluit de raad erover.

Uit de krant