Afbeelding
Foto: Impressie; Verheijen Smeets Architecten

Wonen in oude houthandel

Algemeen Venray Wonen en Leven

Eind 2022 komt het pand, waarin Stevens Hout sinds jaar en dag is gehuisvest, aan de Oude Oostrumseweg leeg te liggen. Het bedrijf zet zijn activiteiten voort op een andere locatie.


In opdracht van de eigenaar van het complex ontwikkelde projectontwikkelaar Venterra uit Venlo een nieuwe bestemming voor de locatie. De regionale projectwikkelaar, welke zich voornamelijk bezig houdt met woningbouwprojecten, deelde haar plannen maandag 20 juni met de directe omgeving.


Op het perceel bevinden zich momenteel naast Stevens Hout, twee appartementen en een muziekstudio. “Nu Stevens Hout als huurder wegvalt is Wonen een logische bestemming voor deze locatie in de Oranjebuurt”, aldus eigenaar Henk Raedts. Venterra ontwikkelde een woningbouwplan voor de locatie welke bestaat uit drie appartementen, veertien studio’s voor starters en een gemeenschappelijke ruimte. “Bij het ontwerp hebben we rekening gehouden met de karakteristieke elementen van de bedrijfshal. Tevens gaat veel aandacht uit naar vergroening van het plangebied dat nu erg versteend is”, geeft Sander Hellegers, welke de transformatie namens Venterra begeleidt, aan.


In de huidige bedrijfshal worden tien studio’s gerealiseerd. Daglicht in de studio’s wordt gecreëerd door het dak gedeeltelijk open te maken. Het achterste gedeelte van de hal wordt gesloopt. Hier ontstaat buitenruimte welke met groen wordt ingericht. Privacy voor omwonenden blijft geborgd door de bestaande buitenmuren van het pand in de nieuwe invulling als tuinmuur te gebruiken.


Tevens wordt er in de buitenruimte een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners gerealiseerd. “Hier kunnen zij elkaar ontmoeten of hier kan worden gewerkt.” In een later stadium worden op dit gedeelte van het perceel nog vier  studio’s toegevoegd. Parkeren wordt op het voorterrein opgelost. Door te kiezen voor een open bestratingmateriaal en groen op het voorterrein in te passen wordt de parkeervoorziening vriendelijker en klimaatadaptief. “Ons plan is in de basis positief bevonden door de gemeente en gelukkig ook goed ontvangen bij de directe omgeving. Draagvlak is voor ons erg belangrijk.” De gemeente juicht het van harte toe dat het karakteristieke pand getransformeerd wordt en er woningvoorraad in het huursegment voor starters wordt toegevoegd. Hier ligt immers een grote behoefte.


De komende maanden gaat Venterra verder met de planontwkkeling en het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Medio 2023 kan dan worden gestart met de uitvoering, waarna de studio’s eind 2023 in de verhuur gaan. Voor meer informatie over het plan kan contact worden opgenomen met Venterra.


Impressie; Verheijen Smeets Architecten

Uit de krant