Stichting Loobeek is op zoek naar enkele vrijwilligers.
Stichting Loobeek is op zoek naar enkele vrijwilligers. Foto: Rikus ten Brucke

Weverslose volmolen zoekt vrijwilligers

Algemeen Merselo

De Stichting Loobeek is op zoek naar enkele vrijwilligers om bezoekers van de Weverslose volmolen te ontvangen en hen te vertellen over de molen en het vervaardigen van vilt.

Stichting Loobeek ontwikkelt in het Loobeekdal recreatieve voorzieningen waarmee in het gebied historie en oorspronkelijke natuurwaarden terugkomen. Het doel is hier een historische poort te creëren naar recreatief Limburg. Met behulp van partners en vrijwilligers bouwt de stichting drie historische bouwwerken: de Weverslose schans, de Weverslose volmolen en de Weverslose schaapskooi met infocentrum.

Een volmolen is een stukje techniek uit het verleden. Het is een door een waterrad aangedreven as, met daarop uitstekende delen die houten hamers optillen. De neerdalende hamers pletten de in bakken met vloeistof liggende wollen lappen, waardoor vilt ontstaat. De Weverslose volmolen is een replica, op basis van oude tekeningen.

Cultureel erfgoed
De vrijwilligers die de stichting zoekt zijn enthousiaste mannen of vrouwen die op zaterdagen of zondagen enkele uurtjes tijd hebben om de wandelaars en fietsers die de Weverslose volmolen in de weekenden bezoeken te woord te staan. Ze dragen het cultureel erfgoed van Venray en de dorpen een warm hart toe en zijn geïnteresseerd in de plaatselijke geschiedenis. De nieuwe vrijwilligers vinden het leuk om met mensen om te gaan en staan bezoekers te woord staan. ‘Voordat je begint vertellen we uitgebreid alles wat je weten moet over de volmolen, de ontstaansgeschiedenis en het proces van vollen, zoals het vervaardigen van vilt uit wol ook wel heet. In de toekomst hoort er mogelijk het serveren van een kop koffie of thee bij’, laat de organisatie weten.

Eén keer per jaar is er een vrijwilligersavond en rond eindejaar ontvangt iedere vrijwilliger een presentje.

Geïnteresseerd? Bel of mail met Harrie Swinkels, 06-27211400, e-mail info@loobeek-merselo.nl.

Uit de krant