Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

‘Vertraging Maaslijn funest voor groei regio’

Algemeen Smakt Werk en Economie Wonen en Leven

Het aanpakken van de Maaslijn is hard nodig om de groei van de regio Noord-Limburg en Noordoost-Brabant op peil te houden, zo  laten ondernemers in dagblad De Gelderlander weten.

Wiljan Laarakkers, voorzitter van de werkgroep Infrastructuur en Ruimte binnen de Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg, zegt dat de spoorverbinding en de snelweg ook voor het midden- en kleinbedrijf, het onderwijs en de gemeenten van belang zijn. “De aanpak van de Maaslijn is daarmee een belangrijke pijler van de verdere economische en duurzamere ontwikkeling van de regio. Hier wegen de verhoogde kosten van de spoorlijn niet tegenop.” Volgens Martin van Collenburg, directeur van MSD Animal Health in Boxmeer, is de Maaslijn de levensader van de regionale economie. “Niet alleen voor de bereikbaarheid, maar ook voor aantrekkelijkheid en duurzaamheid.”

Het steekt hem dat ProRail op 20 april de aanbesteding voor de elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling introk. Dat werd gedaan vanwege de oplopende materiaalkosten. Daarbij werd gewezen naar de oorlog in Oekraïne. Volgens Van Collenburg is de versnelde aanpak van de Maaslijn juist nu noodzakelijk. “We verwachten dat de overheden ingrijpen om de continuïteit van gemaakte afspraken te waarborgen.” Van Collenburg doelt daarbij op de afspraken die met vervoerder Arriva gemaakt zijn om in 2024 extra treinen te laten rijden tussen Venlo en Nijmegen. Al eerder moest Arriva financieel gecompenseerd worden omdat een eerder beloofde deadline niet werd gehaald.

Uit de krant