In het 122-jarig bestaan van Keijsers Martens is er veel gebeurd en zijn de bakens steeds verzet.
In het 122-jarig bestaan van Keijsers Martens is er veel gebeurd en zijn de bakens steeds verzet. Foto: persfoto

Keijsers Martens houdt reünie

Algemeen Werk en Economie Ysselsteyn

Keijsers Martens bestaat dit jaar 122 jaar. Geen rond getal of een jubileumjaar, maar wel een jaar waarin het bedrijf een reünie voor alle huidige en oud-medewerkers wil organiseren. “De derde generatie, Servé (Vé) Keijsers, viert op 7 mei aanstaande zijn 75ste verjaardag en het leek ons een leuk idee om de reünie dan te organiseren”, zegt Edwin Keijsers van Keijsers Martens enthousiast. Op de foto staan zowel de derde als de vierde generatie Keijsers, Servé Sr. (Vé) en zijn zoon Edwin. 

Edwin trots voor een oldtimer servicebusje dat volledig is opgeknapt en van de oude logo’s van Keijsers is voorzien, en Servé voor een moderne bus van Keijsers Martens zoals die elke dag te zien zijn in de regio.

In het 122-jarig bestaan van Keijsers Martens is er veel gebeurd en zijn de bakens steeds verzet. Het begon als een allround dorpssmid in Grubbenvorst die ruim 100 jaar geleden verhuisde naar Ysselsteyn. Keijsers was een van de eerste ondernemers in Ysselsteyn, het dorp dat dit jaar 100 jaar bestaat.

Naast de smederij heeft de familie Keijsers een café annex winkel en een benzinestation uitgebaat. Een winkel waar alle voorkomende waar te koop was van lampen tot elektriciteitskabels, kolenkachels en vuurwerk tot fietsen en carnavalskleding.

Turbulente tijden
Edwin is nu ruim vijftien jaar directeur. In het begin waren het turbulente tijden in de markt, maar na diverse organisatiewijzigingen is het bedrijf sterker geworden. Onder andere de fusie met Martens Elektro in 2018 heeft de zaak beter gepositioneerd voor klanten die de aanleg en het onderhoud van installaties willen uitbesteden. Keijsers Martens, een bedrijf waar nu 65 vakmensen werken, heeft een mooie groeispurt doorgemaakt.

De laatste jaren zit er veel groei in de omzet van zowel service als onderhoud. Klanten kunnen voor zowel elektra, verwarming als luchtbehandeling bij Keijsers Martens terecht. In de coronaperiode was het niet altijd makkelijk om op locatie te werken gezien alle voorzorgsmaatregelen. Maar ook dat bood weer kansen!

Trieste dag
Een trieste dag binnen het bedrijf was afgelopen 28 maart. Door een noodlottig auto-ongeluk overleed collega Tjeerd van Helden. Een man die bij vele klanten bekend stond als een spil bij Keijsers Martens. Bij de medewerkers van dit familiebedrijf is die gebeurtenis niet in de koude kleren gaan zitten. Het verlies maar zeker het gemis van Tjeerd is voelbaar.

Maar het familiebedrijf heeft zijn veerkracht weer laten zien en heeft de draad weer opgepakt. De littekens van het verleden zullen nooit weggaan, maar dat hoeft ook niet. “Tegenslagen omzetten naar kansen en als ondernemer voor de kernwaarden vakmanschap, oprechtheid en fatsoen staan. Onze voorouders beschouwden dit al als belangrijke aspecten in het leven van een ondernemer. Wij zijn trots op iedereen die hieraan heeft meegewerkt”, zegt Edwin.

Reünie
Op 7 mei wordt er een reünie georganiseerd van Keijsers Martens. “Iedereen die bij ons werkt of heeft gewerkt is welkom. Op de lijst van medewerkers staat bijvoorbeeld Leo Rutten (92 jaar), maar ook Jeu Derkx die zowel voor de 2e als voor de 3e en 4e generatie heeft gewerkt. We gaan die dag verschillende ruimtes inrichten waar verschillende thema’s te zien zijn, foto- en filmmateriaal van reclame van vroeger en nu, de sinterklaasmiddagen door de jaren heen, alles over Elektro Martens en natuurlijk alles wat we hebben bewaard en wat mooi is om te laten zien op een reünie.”

Museum
In de zaak wordt een heus museum ingericht waarin Servé Sr. (Vé) centraal zal staan. Dit om zijn verjaardag te vieren maar ook om het verleden niet te vergeten. Op 28 en 29 mei opent ondernemend Ysselsteyn zijn deuren in verband met haar 100-jarig bestaan. Tijdens deze dagen zal ons museum ook geopend zijn.

Kom kijken naar het moois wat Ysselsteyn heeft te bieden, 100 jaar ondernemen.

Werk je of heb je gewerkt bij Keijsers Martens, meld je dan aan voor de reünie op reunie@keijsersmartens.nl. Dit kan tot 7 mei. Opgeven voor de reünie kan tot zaterdag 7 mei.

Uit de krant