Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Deadline opknap Maaslijn verschuift

Algemeen Smakt

Aan vertraging van de grootscheepse opknapbeurt van de Maaslijn valt niet meer te ontkomen. Lag aanvankelijk de deadline op eind 2024, dat wordt nu definitief later. Hoeveel later maakte staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat maandagmiddag aan de verschillende media niet duidelijk. De oorlog in Oekraïne is debet aan de vertraging. 

De Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen wordt geëlektrificeerd en het spoor wordt deels verdubbeld. De vertraging betekent niet alleen dat reizigers nog langer moeten wachten op een verbeterde Maaslijn. Met vervoerder Arriva zijn afspraken gemaakt over nieuw elektrisch treinmaterieel.

Aanvankelijk zou de spoorlijn al in 2020 elektrisch zijn, later werd dat 2024. Dat uitstel bezorgde de vervoerder, die al een optie heeft genomen op nieuwe treinen, een schadepost van bijna 50 miljoen euro. Ter compensatie is de concessie met Arriva tussentijds verlengd.

De oorlog in Oekraïne heeft negatieve invloed op de aanvoer van staal, hout en koper, daarbij schieten de prijzen voor bouwstoffen omhoog. Limburgs gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) wil met Heijnen mogelijke vervolgscenario’s bespreken en de bedragen die daarmee gemoeid zijn.

Uit de krant