Het carillon in de Grote Kerk krijgt extra klokken.
Het carillon in de Grote Kerk krijgt extra klokken. Foto: Han Siebers

Carillon blaast binnenkort nog hoger van de toren

Algemeen Centrum Cultuur en Uitgaan Venray

De laatste jaren is er door Stichting Carillon en medestanders, met succes, hard gewerkt aan het behoud en daarmee ook het onderhoud van het carillon. Nu is het tijd voor de volgende stap, de uitbreiding van het carillon met een vijfde octaaf. Door deze uitbreiding met twaalf klokken is het carillon in de Grote Kerk het derde grootste van Nederland. Het nestelt zich daarnaast in de top 15 van de wereld. De aanschaf van de klokken voor deze extra octaaf was niet mogelijk geweest zonder de schenking van een genereuze weldoener.

Om te zorgen dat de extra klokken toegevoegd kunnen worden, zijn er voorbereidingen en werkzaamheden nodig. Dit betekent dat het carillon tijdelijk niet te horen is. De grote klokken slaan gewoon op het hele en halve uur, ook de luidklokken blijven slaan, maar de frivole deuntjes ontbreken de komende tijd.

Die stilte is echter van korte duur, op 27 april wordt het nieuwe carillon met gepaste eer in gebruik genomen. Vanaf dat moment kan heel Venray en omstreken weer genieten van het klokkenspel met de nieuwe hoogtepunten. Letterlijk en figuurlijk, want de uitbreiding biedt ook extra mogelijkheden voor de bespeling. Het maakt het carillon namelijk bij uitstek geschikt voor zogeheten quatre-mainsstukken (door twee pianisten bespeeld, red.). 

Voor meer informatie: www.carillon-venray.nl.

Uit de krant