Hay Freriks en Lisan Strijbosch maakten samen de gedichtenbundel KIM.
Hay Freriks en Lisan Strijbosch maakten samen de gedichtenbundel KIM. Foto: eigen foto

KIM gedichtenbundel Hay Freriks

Algemeen Cultuur en Uitgaan

KIM, de dans van het leven en innoveren is de nieuwe gedichtenbundel van Hay Freriks (70) uit Oostrum. De illustraties zijn van de hand van Lisan Strijbosch (23) uit Venray. De bundel omvat 180 pagina’s en een honderdtal gedichten en is vanaf vrijdag 14 januari te bestellen via boekscout.nl.

Freriks, geboren in Horst, is nog steeds actief in het onderwijs. Als implementatiedeskundige en onderwijsinspirator begeleidt hij docent-coaches en studenten bij het (her)schrijven van hun innerlijk script, het kompas waarmee zij verder leren. Leerfeesten, die mede zijn poëzie inspireren. Medio zestiger jaren begon hij met poëzie, vooral geïnspireerd door Leonard Cohen, de Canadese folksinger/songwriter, schrijver en dichter. Zijn lied Suzanne verleidde hem zijn eerste gedicht te schrijven. "Op weg naar huis na een avond stappen met vrienden, bij de lantaarnpaal vlak bij ons huis. Het vodje papier heb ik niet meer, het gedicht wel, opgevist op een diskette in een historische versie van Word en nu omgezet naar een actuele versie. In gedichten verwoord ik mijn emoties, gevoelens, mijn belevingen en vooral mijn gedachtes. Dit gaat mij, bijna als vanzelf af. De lezer krijgt alle ruimte om zijn interpretatie aan het gedicht te geven." Het is de vijfde gedichtenbundel van Hay Freriks. De bundel kent drie hoofdstukken. In KIM, de dans van het leven en innoveren, gaat het over ‘poëzie en de Kim', ‘poëzie en de dans van het innoveren' en ‘poëzie en de versjes'. Kim betekent horizon. "Voor mij opteert dat de stip op de horizon, het perspectief, de ambitie, het vooruitzicht en een nieuw evenwicht. Het gaat over de dans van (het) leven en innoveren. De horizon is voor mij een onbegrensde grens, die mij voortdurend nieuwsgierig maakt, ik wil er zijn, rondlopen, rondwaren en mijn gedachtes de vrije loop laten. Het liefst zoek ik de grens op en ga erover heen zodat ik kan zien wat er aan de andere kant is. Dansend en innoverend en vooral horizongenoten ontmoeten. Ik rond de bundel af met ‘achter de Kim danst onze dochter Kim, de dans van de kleurrijke regenboog. Dit geeft de vierde dimensie aan de titel."

Beiden delen eenzelfde passie, het onderwijs. Samen met andere passiegenoten werken ze aan een nieuwe leeromgeving, waarmee ze een kanteling van het onderwijs beogen. Lisan Strijbosch, leerkracht in het primair onderwijs en student onderwijswetenschappen: "Kinderen, studenten zijn eigenaar van het leren en tijdens de interactie met de leerpartner, docent-coach profileren die zich als co-teacher. Immers kinderen zijn van oorsprong super leergierig, ware leermonsters en dus de ideale leermeesters. Ons eerste concept is de Leer-luchthaven, nu heet het Z.I.N., zelfsturend, intrinsiek en natuurlijk." Hun samenwerking ontstond naar aanleiding van haar schilderij De Tweeluik. Freriks: "Bij De Tweeluik heb ik poëzie geschreven. Daarna hebben we de rollen omgedraaid en heeft Lisan de poëzie van het manuscript gelezen en de gedichten gekozen, die haar raken en verleiden tot kunst. Haar creaties zijn creatief en beeldend en geven aan de poëzie de derde dimensie, de synergie en het universele van de taal en de beelden." Lisan vult aan: "Bij enkele gedichten kreeg ik een visueel beeld en ging ik met behulp van schetsen het vormgeven. Het visuele beeld ontstond door enkele woorden of de betekenis achter de woorden in de gedichten. De samenwerking zorgde voor een vrije manier van schrijven en illustreren. Tevens zorgen de gedichten voor een eigen beleving van de lezer die hopelijk versterkt worden door de illustraties."

De illustraties zijn door Strijbosch met kleurrijke overgangen en strakke zwarte lijnen gemaakt door middel van aquareltechnieken. "Ik maak graag gebruik van vrolijke en felle kleuren die uiteindelijk door het water weer vervagen, dit zie je terug in de illustraties. Om tot creativiteit te komen is keuzevrijheid en het geven van inspiratie van belang. Dit neem ik dan ook graag mee in het leerlandschap van mijn onderwijs." Het is niet haar eerste bijdrage voor een boek/dichtbundel. Eerder maakte zij samen met leerlingen van LOS uit Deurne de kaft van het boek Leren maar dan anders. Ze is niet van plan om beroepsmatig ermee bezig te zijn. "Het illustreren en het bezig zijn met kunst is een hobby van mij. Op dit moment heb ik geen ambitie om er meer mee te gaan doen."

Afbeelding
‘Vertraging Maaslijn funest voor groei regio’ Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Anton Kropivšek neemt afscheid Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuw programma Schouwburg Venray Algemeen 17 mei, 15:01
Afbeelding
Bronzen waarderingspenning voor Lei Zanders Algemeen 17 mei, 13:22
Afbeelding
Airfryer: een gezond alternatief voor de traditionele frituur! Ingezonden mededeling 12 mei, 13:20
Afbeelding
Frans Koenen trainer van het jaar Sport 17 mei, 10:33
Afbeelding
Vijfde plek voor Britt Jans-Beken Sport 17 mei, 08:56
Afbeelding
Droom zussen komt uit met Lole Fashion Nieuws 17 mei, 08:41