Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Valse start voor jubileumjaar SPIO

Algemeen Jeugd en Jongeren Sport Venray

In het jaar dat de Venrayse zwemvereniging SPIO zestig jaar bestaat, pakken donkere wolken zich samen boven de zwemschool van SPIO. Als er binnen enkele weken géén nieuwe zweminstructeurs gevonden worden, dan wordt per februari de stekker uit de zwemlessen getrokken en moeten negentig kinderen plotsklaps op zoek naar een nieuwe zwemschool. “Het is alarmfase één”, vertelt SPIO-voorzitter René Houben. “We kunnen het tweede blok zwemlessen afmaken, maar daarna houdt het echt op als er geen versterking komt. De ouders zijn al per mail op de hoogte van de penibele situatie. Op 25 januari hakken we de knoop door.”

Door het naderende vertrek van twee ervaren zweminstructeurs is Ellen van Duren vanaf februari de enige ervaren zweminstructeur. Ze krijgt dan nog ondersteuning van twee jonge instructeurs, maar dat is te weinig om de zwemlessen op zaterdag van 09.30 tot 16.00 uur draaiende te houden. “Het plezier verdwijnt op deze manier wel”, vertelt Van Duren, die zich als zweminstructeur vrijwillig inzet bij SPIO. “Ik doe dit nu al acht jaar met veel plezier, maar er moet wel versterking komen aan de zwembadrand anders houdt het helaas op. Zo eerlijk moeten we nu wel zijn.”

In tegenstelling tot veel andere commerciële zwemscholen, maakt SPIO als vereniging gebruik van vrijwilligers van zestien jaar en ouder, die daar wel een vergoeding voor krijgen. “We hebben alle certificeringen van de NRZ voor het runnen van een zwemschool en daar zijn we trots op. We geven zwemlessen op de niveaus A, B, C en zwemvaardigheden en hebben de kinderen verdeeld over vijf groepen. SPIO is een vereniging van zo’n 300 leden en de sociale cohesie is groot”, zegt Houben.

Van Duren, die in het dagelijks leven voor de klas staat op basisschool Klimop in Rijkevoort, is al lang aan SPIO verbonden. Eerst als wedstrijdzwemster en later als zweminstructeur. “Het is ontzettend leuk om de kinderen te zien ontwikkelen. Het is namelijk erg belangrijk om goed te kunnen zwemmen en ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de zwemveiligheid.”

De dreigende sluiting is slecht nieuws voor de negentig kinderen die hun zwemopleiding genieten bij SPIO. Wachtlijsten bij andere zwemscholen zijn vaak lang en een oplossing voor de kinderen is zo snel niet gevonden. Het seizoen bestaat uit vier blokken en de laatste twee lesblokken dreigen niet door te gaan. “We hopen dat er oud-zweminstructeurs zijn die ons in ieder geval tijdelijk uit de brand kunnen helpen. We willen het seizoen goed afmaken en daarna moet het probleem structureel worden opgelost. SPIO is niet de enige vereniging die vrijwilligers zoekt, daar hebben meer verenigingen last van. Het is een landelijk probleem”, zegt Houben.

De voorzitter weigert het bijltje erbij neer te gooien en ook Van Duren hoopt nog steeds op versterking van het zweminstructeursteam. “We zetten vol in op de komst van twee zweminstructeurs. Je mag al zwemlessen geven vanaf zestien jaar en ouder. De nieuwe instructeurs moeten wel aan wat eisen voldoen, maar daar kunnen wij ze altijd over bijpraten. Het is vooral leuk om te doen en je draagt bij aan een zwemveilig Nederland. Vanuit andere onderdelen van SPIO is ook al hulp aangeboden maar daarmee komen we er niet.”

SPIO biedt meerdere onderdelen aan op het gebied van zwemsport in het zwembad aan de Kempweg in Venray. Naast zwemlessen biedt SPIO waterpolo, wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen en aquastars aan. Aquastars is het vervolg op de zwemschool en is een opleidingstraject voor jonge waterratjes die op een speelse manier en met plezier kunnen proeven aan de verschillende disciplines binnen SPIO.

De zwemvereniging uit Venray hoopt dit jaar het 60-jarig jubileum te vieren als de coronamaatregelen dat weer toelaten. De vereniging hoopt dan ook duidelijkheid te hebben over de toekomst van de zwemschool bij SPIO.

Ben jij die zweminstructeur die zwemles gaf en heb je weer zin om dit binnen de Venrayse zwemvereniging SPIO te doen om het zwemteam van SPIO te versterken? Laat het weten via voorzitter@spio.nl.

Afbeelding
‘Vertraging Maaslijn funest voor groei regio’ Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Anton Kropivšek neemt afscheid Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuw programma Schouwburg Venray Algemeen 17 mei, 15:01
Afbeelding
Bronzen waarderingspenning voor Lei Zanders Algemeen 17 mei, 13:22
Afbeelding
Airfryer: een gezond alternatief voor de traditionele frituur! Ingezonden mededeling 12 mei, 13:20
Afbeelding
Frans Koenen trainer van het jaar Sport 17 mei, 10:33
Afbeelding
Vijfde plek voor Britt Jans-Beken Sport 17 mei, 08:56
Afbeelding
Droom zussen komt uit met Lole Fashion Nieuws 17 mei, 08:41