Paratrooper Vincent Speranza voor even weer terug in Overloon
Paratrooper Vincent Speranza voor even weer terug in Overloon Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Terug naar Bastogne

Algemeen Cultuur en Uitgaan Regio

Paratrooper Vincent Speranza is voor even weer terug in Overloon. Nu ook musea gesloten zijn voor bezoekers, gaat Oorlogsmuseum Overloon digitaal. Met behulp van een rijdende filmstudio genaamd Herman the Sherman biedt het museum digitale rondleidingen aan onder de naam Overloon Live.

Tijdens de kerstvakantie worden in het museum elke dag twee uitzendingen uitgezonden. Hierbij wordt een bijzonder inkijkje gegeven in de eigen collectie van het museum. Bijzonder is de Winter Special over paratrooper Vincent Speranza. Met hem wordt 77 jaar na zijn strijd in Bastogne teruggeblikt op zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2018 stond het evenement Museum in het Donker ook in het teken van Speranza.

Tijdens de koude decembermaand van 1944 werd in het Belgische dorpje Bastogne een felle slag uitgevochten tussen soldaten van de beroemde 101st Airborne Division en een overweldigende Duitse legermacht. De Amerikanen werden in eerste instantie compleet overlopen, maar bij Bastogne kregen de opgetrommelde paratroopers een simpele opdracht: standhouden.

Vincent Speranza is een van deze Amerikaanse paratroopers met een indrukwekkend en moedig verhaal. Oorlogsmuseum Overloon is 77 jaar na data samen met hem teruggegaan naar Bastogne, onder meer naar zijn schuttersput. Tijdens de Winter Special van Overloon Live vertelt de veteraan zijn eigen verhaal, een verhaal vol kameraadschap, moed en doorzettingsvermogen in barre tijden.

In een uitzending van ongeveer een uur wordt de kijker over verschillende onderwerpen bijgepraat. Of het nu gaat om vliegtuigen, rupsvoertuigen, of een van de andere bijzondere zaken en objecten in het museum, de kijker wordt getrakteerd op exclusieve beelden en achtergrondverhalen. Ook komen tijdens de uitzendingen experts en soms ooggetuigen aan het woord.

Aanmelden voor een digitale tour kan via oorlogsmuseum.webinargeek.com.

Afbeelding

Uit de krant