Stichting Loobeek wil drie projecten realiseren in het Loobeekdal.
Stichting Loobeek wil drie projecten realiseren in het Loobeekdal. Foto: Rikus ten Brucke

Strijd om de Gouden Pit

Algemeen Centrum Cultuur en Uitgaan Heide Leunen Merselo Venray Veulen

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom in de buurt binnen één jaar te realiseren. Lukt het plan, dan ontvangen de initiatiefnemers 1000 euro en het predicaat Kern met Pit. Alle projecten met het predicaat strijden in de provinciale finales voor een extra cheque van 1500 euro en best beoordeelde projecten maken uiteindelijk kans op de Gouden Pit ter waarde van 3000 euro.

De bekendmaking van de trofeewinnaars per provincie vindt plaats op 22 januari. Vanuit de gemeente Venray zijn drie project in de race voor de titel: Harmonie St. Catharina (Leunen, Veulen en Heide), voedselbosrand Venray West-Midden en de Weverslose Schans (Merselo). Voor de editie van komend jaar behoort Skip uit Leunen tot de kanshebbers. Sinds maandag 20 december kan er gestemd worden op de verschillende projecten via de roze stemknop op de website www.kernmetput.nl. Er kan tot 17 januari gestemd worden.

Venrays succes bij Kern met Pit zou niet nieuw zijn. Zo legde Residence De Stek - het op 13 juli 2019 geopende Castenrayse ontmoetings- en woonzorgcomplex - in september 2020 al eens beslag op de Gouden Pit.

Jubileumconcert
Harmonie St. Catharina bestond in 2020 honderd jaar en die mijlpaal werd gevierd met een jubileumconcert in Schouwburg Venray. De harmonie is sterk geworteld binnen de samenleving en levert daarom een belangrijke bijdrage aan het culturele en maatschappelijk leven binnen de drie gemeenschappen. Door het organiseren van een jubileumconcert levert harmonie St. Catharina een blijvende bijdrage aan de leefbaarheid in de kernen Leunen, Veulen en Heide. ‘Zo kan de harmonie blijven doen wat ze nu al doen. Mensen samenbrengen en talenten benutten. Daar heeft de hele maatschappij baat bij en ontstaat een leefbare gemeenschap’, schrijft de harmonie in hun aanmelding.

Voedselbosrand
Wijkraad West-Midden werkgroep Voedselbos heeft als doelstelling om de buurt hechter maken door samen een eetbare gezamenlijke tuin te creëren en ook is er plek voor speeltoestellen. Aan de Westsingel is de voedselbosrand te vinden en inmiddels heeft onder meer een verouderd geasfalteerd voetbalveldje aan de Kruitweg plaatsgemaakt voor het voedselbos. Ook de gemeente Venray en Wonen Limburg zijn inmiddels overtuigd van het belang van het voedselbos en het draagvlak is daardoor vergroot. Met donaties vanuit onder meer het Oranjefonds is de eerste stap gezet en nu is het tijd voor fase twee. Daar kunnen de vrijwilligers van de voedselbosrand alle hulp bij gebruiken.

Weverslose Schans
Stichting Loobeek wil in het Loobeekdal drie projecten realiseren. Een volmolen, verdedigingsschans en een schaapskooi. De volmolen is inmiddels opgeleverd en het volgende project is de verdedigingsschans, waarvan het technische plan compleet is. In 2017 is de omwalling en de gracht gerealiseerd in het kader van de herinrichting van het dal. Tevens is de uitkijktoren, een bijenstal en een schaapstal gerealiseerd, binnen de omwalling. ‘In 2021 zijn de toegangsweg en parkeerplaatsen voor fietsen en auto’s gerealiseerd. In de N-Limburgse Toeristisch-Recreatieve planontwikkelingen is sprake van de ‘Historische Poort’, en deze projecten maken daar onderdeel van uit’, schrijft de stichting.

Uit de krant