Niet-essentiële winkels gaan weer dicht, voorlopig tot half januari.
Niet-essentiële winkels gaan weer dicht, voorlopig tot half januari. Foto: eigen foto

Nederland weer in volledige lockdown

Venray Venray

Vanaf zondagmorgen 05.00 uur gaat Nederland weer in volledige lockdown. Het kabinet kondigde zaterdagavond in een speciale persconferentie aan dat onder meer alle horeca, niet-essentiële winkels, scholen en culturele instellingen dicht moeten. De maatregelen gelden in eerste instantie tot 14 januari.

Bioscopen, theaters en sportscholen vallen ook onder de gedwongen sluitingen. Het openbaar vervoer, supermarkten en apotheken blijven wel open, net als pakketpunten, bibliotheken en banken. Professionele sportwedstrijden mogen ook nog doorgaan, zij het zonder publiek. Alle competities in de amateursport worden stopgezet en alle binnensportaccomodaties gaan dicht. Het kabinet overweegt nog niet om opnieuw een avondklok in te stellen. De maximale groepsgrootte buiten is twee. Wat betreft het aantal bezoekers tijdens de feestdagen (Kerstmis en oud en nieuw) blijft het advies zoals dat nu al is: maximaal vier personen.

Het Outbreak Management Team adviseerde het kabinet vrijdag een totale lockdown in te stellen. Zaterdagochtend kwam het kabinet bijeen voor een spoedvergadering over het advies. Zaterdagavond om 19.00 uur hielden premier Mark Rutte, minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en OMT-voorzitter Jaap van Dissel een persconferentie. Volgens het OMT is een lockdown de enige manier om te voorkomen dat de zeer besmettelijke Omikronvariant het aantal coronagevallen zo ver opdrijft, dat uiteindelijk de zorg onder de toestroom van Covid-patiënten bezwijkt. Met de lockdown wil de regering ook tijd winnen voor de boostercampagne, die eind januari moet zijn afgerond.

Uit de krant