Spreker is professor dr. Jan Hoeijmakers en de titel is Waardoor verouderen wij en hoe worden we gezond oud?
Spreker is professor dr. Jan Hoeijmakers en de titel is Waardoor verouderen wij en hoe worden we gezond oud? Persfoto

Derde lezing Adelbert Venray

Algemeen

Adelbert Venray houdt op maandag 8 november vanaf 20.00 uur de derde lezing van het seizoen in hotel Asteria in Venray.


Spreker is professor dr. Jan Hoeijmakers en de titel is Waardoor verouderen wij en hoe worden we gezond oud? Chemische stoffen in voedsel, water of sigarettenrook en uv-straling in zonlicht maar ook de eigen stofwisseling beschadigen voortdurend het DNA, waarin de instructies voor alle biologische processen en onze eigenschappen opgeslagen liggen.

Ondanks dat het lichaam in staat is veel van die beschadigingen zelf te repareren, hopen zich toch geleidelijk DNA-schades op en ontstaan er fouten in de genetische code, waardoor kanker ontstaat. Hoeijmakers, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, het Oncode Instituut en het CECAD (Keulen), heeft gevonden dat ophoping van DNA schade ook de hoofdoorzaak is van veroudering.

Het geheim van veroudering houdt mensen al duizenden jaren bezig. Het werk van Hoeijmakers en zijn team wordt wereldwijd als baanbrekend beschouwd. Hoeijmakers is geboren in Sevenum, deed zijn biologieopleiding in Nijmegen, promoveerde in Amsterdam en begon onderzoek naar DNA-reparatie aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Hij is lid van de KNAW en heeft voor zijn werk vele (inter)nationale wetenschappelijke onderscheidingen ontvangen. Leden en introducés zijn welkom.

Voor informatie kijk op de website www.adelbertvenray.nl.

Uit de krant