Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Betere wateropvang bij hevige buien

Venray

Venray gaat zich nog beter wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat blijkt uit het Gemeentelijk Rioleringsplan waarmee het college van B en W deze week instemde.

Zo wil de gemeente meer ruimte voor de opvang van regenwater, zegt wethouder Cor Vervoort: “We zien steeds vaker heftige buien en daarna juist weer periodes van extreme droogte. Door water tijdelijk op te vangen, zorgen we dat de riolering tijdens die heftige buien niet overbelast wordt en zo proberen we ernstige wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen.” Traditioneel stroomt water meteen naar de riolering. De gemeente Venray wil regenwater juist meer opvangen in het infiltratieriool. Daarom kan bij wegreconstructies straks per vierkante meter verhard oppervlak 60 liter water geborgen worden in dat infiltratieriool. Dat is 20 liter per vierkante meter meer dan nu het geval is. Dat geldt ook voor nieuwe woningen: elke nieuwe woning moet meer water op het eigen terrein kunnen bergen.

Wethouder Cor Vervoort: “Bij verharde oppervlakten kan water niet de grond in. Vergroening is daarom een belangrijk wapen tegen wateroverlast. Maar daar waar we wél verharding hebben liggen, gaan we juist de omgeving beter voorbereiden op klimaatverandering met behulp van deze vormen van waterberging.”

Ook afkoppelen blijft belangrijk. Dat wil zeggen dat het regenwater vanaf de woning niet rechtstreeks naar de riolering gaat, maar bijvoorbeeld wordt opgevangen in een regenton. Voor alle aan- en nieuwbouw groter dan 50 m2 is dat afkoppelen een verplichting. De gemeente neemt die verplichting niet op voor kleinere oppervlakten, omdat de voordelen van de kleine infiltratievoorziening dan niet opwegen tegen de voorbereidingskosten, zoals een infiltratieonderzoek.

“Afkoppelen is niet alleen goed tegen wateroverlast bij hevige buien, maar ook om water te hebben in periodes van droogte”, zegt Vervoort. “Alleen door op alle mogelijke manieren werk te maken van klimaatadaptieve maatregelen, kunnen we straks de gevolgen van klimaatverandering het hoofd proberen te bieden.”

Uit de krant