De imposante Grote Kerk in Venray.
De imposante Grote Kerk in Venray. Foto: Han Siebers

Toren Grote Kerk weer open voor publiek

Algemeen

De toren van de Grote Kerk (’De Wachter van de Peel’) is vanaf zaterdag 2 oktober weer toegankelijk voor publiek.  Na een lange verbouwing wordt de toren opengesteld en kunnen belangstellende bezoekers de toren bezoeken en omhoogklimmen naar de trans op ongeveer 50 meter hoogte, waar ze vervolgens kunnen genieten van een uitzicht over Venray en de weide omgeving.


De route omhoog gaat door de, deels heringerichte, torenkamers, met ieder een eigen thema. Ook de film In Hemelsnaam, die een overzicht geeft van de geschiedenis van kerk en toren vanaf 1220 tot heden, wordt vertoond. In een van de kamers staan een oude biechtstoel uit de kerk en glas-in-loodramen, in bruikleen van de Venrayse familie Goumans, die vroeger een slagerij had aan het Kerkpad. De nieuwe trap bij de klokken voert de bezoekers langs het carillon naar de trans op bijna 50 meter hoogte.

Als de beiaardier speelt kunnen ze ook een kijkje nemen in de beiaardcabine, van waaruit het carillon wordt bespeeld. Het carillon, bestaande uit vijftig klokken, geldt als een van de mooist klinkende carillons in Europa. 

Openstelling elke zaterdag tot eind november van 14.00 tot 16.00 uur.

Entreeprijzen: volwassenen 5 euro en kinderen 4-14 jaar 2 euro. Groepen kunnen op afspraak, ook op andere tijden, een gidstoer boeken via info@carillonvenray.nl. Gidsen zijn altijd aanwezig tijdens de openingstijden en vertellen de bezoekers graag over de toren, haar geschiedenis en inrichting.

Een deel van de toren is tot einde van het jaar ook onderdeel van de tentoonstelling Herrezen Venray.

Uit de krant