Karel van Soest aan het woord tijdens een eerdere editie van het festival Schijt aan de grens.
Karel van Soest aan het woord tijdens een eerdere editie van het festival Schijt aan de grens. Foto: Archief Peel en Maas

Karel van Soest benoemd tot Ereburger gemeente Boxmeer

Algemeen

Karel van Soest is vrijdag  tot Ereburger van de gemeente Boxmeer benoemd. Dit gebeurde tijdens een buitengewone raadsvergadering voor zijn afscheid als burgemeester van de gemeente. Het is de hoogste onderscheiding die de gemeenteraad aan een persoon kan toekennen. De raad spreekt met het ereburgerschap namens de gemeenschap dank en waardering uit voor bijzondere en opvallende prestaties van een inwoner. 


Zijn bestuurlijke loopbaan begon Van Soest als wethouder en locoburgemeester van Waddinxveen en in 1996 werd hij burgemeester van het Limburgse Heel.  Op 21 mei 2003 werd hij verkozen tot burgemeester van de gemeente Boxmeer na een raadplegend burgemeestersreferendum. Op 1 september 2003 startte hij zijn burgemeestersambt voor de gemeente Boxmeer. Daarmee was en is hij een van de weinige verkozen burgemeesters in Nederland.

In september 2021 neemt Van Soest afscheid als burgemeester van de gemeente Boxmeer. Hij is daarmee de laatste burgemeester van de gemeente Boxmeer en heeft dan het ambt 25 jaar bekleed. Op 1 januari 2022 staat de gemeentelijke herindeling gepland zodat Boxmeer opgaat in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Tot die tijd blijft hij  waarnemend burgemeester van de gemeente Boxmeer. Al met al was Van Soest bij zijn afscheid achttien jaar burgemeester van de gemeente Boxmeer.

Naast zijn burgemeesterschap heeft hij meerdere ambtgerelateerde nevenfuncties bekleed, waaronder lid algemeen bestuur Veiligheidsregio Brabant-Noord, lid van het platform Mooi Maasvallei, lid van het dagelijks bestuur Euregioraad Rijn-Waal, lid van het Stichtingsbestuur AgriFood Capital, lid van de bestuurlijke Regiegroep Noordoost Brabant en lid van het coördinatie-overleg Samenwerking Land van Cuijk.

Ook buiten zijn burgemeestersambt bekleedt hij een aantal nevenfuncties, waaronder beschermheer van een vijftal gilden uit de gemeente, is hij betrokken bij het Brabants Monumentenfonds en is hij actief voor Energy4All, dat zich inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Tevens is hij beschermheer van harmonie en tamboerkorps Semper Unitas Sambeek. Daarnaast is hij sinds 2013 voorzitter van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden, kring Land van Cuijk.

De gemeente Boxmeer gaat per 1 januari 2022 op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Van Soest stond mede aan de basis van het proces om te komen tot die nieuwe gemeente. 

Het Ereburgerschap is een keer eerder toegekend. In 2008 werd de in 2015 overleden Dien Cornelissen tot Ereburger van de gemeente Boxmeer benoemd.

Uit de krant