Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: ZooParc Overloon

ZooParc verwelkomt reuzenmierenetertje

ZooParc Overloon viert de eerste geboorte in het nieuwe Zuid-Amerikadeel Madidi. De dierentuin mocht een reuzenmierenetertje verwelkomen. ZooParc is de enige plek in Nederland waar een jong van deze in de natuur als kwetsbaar bestempelde diersoort te zien is. Er werden afgelopen twaalf maanden namelijk geen andere reuzenmierenetertjes geboren in een Nederlands park. 

Het jong is direct na de geboorte op de rug van moeder Tousle gekropen en zal daar de komende maanden blijven. Het is dan ook nog niet duidelijk of het om een mannetje of vrouwtje gaat. “De streep op de rug van een jong gaat naadloos over in het patroon van de moeder”, vertelt hoofd dierverzorger Steven van den Heuvel. “Daardoor kunnen roofdieren niet zien dat er een jong zit.”

Houtkap
Reuzenmiereneters komen voor in Zuid-Amerika. Hun aantallen nemen hier snel af als gevolg van de massale houtkap van de regenwouden. Voor de afvoer van het gekapte hout, worden op grote schaal wegen aangelegd door de leefgebieden van de reuzenmierenters. Veel van deze dieren worden aangereden door transportwagens die van deze wegen gebruik maken.

Om de soort te behouden en te zorgen voor een gezonde populatie in dierentuinen doet ZooParc mee aan het Europese managementprogramma, ook wel bekend als fokprogramma. De pasgeborene is het derde jong dat in het kader van dit programma in ZooParc is geboren. De grote broers zijn inmiddels verhuisd naar andere Europese dierenparken, waar zij op hun beurt bijdragen aan het voorbestaan van de soort. 

Madidi
In het park in Overloon zijn de reuzenmiereneters recent verhuisd naar het splinternieuwe expeditiedeel Madidi, waar verschillende dieren uit Zuid-Amerika te zien zijn. Ook een andere mierenetersoort, de tamandua, is hier sinds kort te vinden.

Reuzenmiereneters zijn solitair, wat betekent dat ze het liefst alleen leven. Er zijn daarom in ZooParc twee aparte verblijven. Het jong leeft bij de moeder tot het oud genoeg is om op eigen benen te staan. De vader bemoeit zich niet met de opvoeding. 

Lange tong
Reuzenmiereneters hebben geen tanden. Ze slurpen hun eten op met hun lange tong. Op de tong zit een plakkerige laag speeksel. Daar blijven termieten en larven goed aan plakken. Met hun scherpe klauwen maken de miereneters een gat in een termietenheuvel en steken dan hun tong naar binnen. De tong gaat wel 150 keer per minuut in en uit hun mond.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten