Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Ludo Gommans en Odapark-voorzitter Patrick van der Broeck voor het beeld Heilig Hart.</p>

Ludo Gommans en Odapark-voorzitter Patrick van der Broeck voor het beeld Heilig Hart.

(Foto: Odapark)

Een frisse start voor het Heilig Hart

Langs het hoofdpad van het Odapark staat het monumentale beeld Heilig Hart. Het beeld kijkt uit over een grasveldje, omringd door een groene haag van rododendrons. Op oude foto’s staan er rijen bankjes voor het beeld, de leerlingen van het pensionaat kregen hier op mooie dagen les onder de bomen. Door weer en wind is het beeld in de loop van de jaren sterk verweerd. Met groene aanslag door regenwater en algen, een proces dat moeilijk te stoppen is. Het Heilig Hart hoort al meer dan honderd jaar bij het Odapark.

“We zijn daarom bijzonder blij met de hulp van twee vakkundige ondernemingen, Luudo eco shields uit Venray en EIKIN uit Niederkassel. Zij hebben het beeld onlangs schoongemaakt en duurzaam behandeld met een nieuw milieuvriendelijk procedé. Beide ondernemingen zijn gespecialiseerd in duurzame beschermingen van oppervlaktes, zoals steen, metaal en kunststof”, vertelt curator Joep Vossebeld van het Odapark.

Eerst werden algen en mos van de steen verwijderd door een zachte en niet destructieve reiniging met droogijs, zodat het beeld zijn oorspronkelijke uiterlijk terugkreeg.

Ze lieten bewust sporen na van eerdere restauraties. Na reiniging is er een speciale, transparante en milieuvriendelijke beschermlaag aangebracht. Deze laag voorkomt het binnendringen van vocht en onzuiverheden in het beeld zonder dat de steen visueel wordt veranderd of beschadigd.

Een methode die ook wordt toegepast op bedreigde vondsten uit archeologische opgravingen, maar ook kan worden gebruikt om gevels, monumenten, auto’s, boten en zelfs zachte materialen als textiel, stoffen en interieurtoepassingen te beschermen. Het grote voordeel voor het Odapark is dat het beeld door de beschermlaag minder vaak gereinigd moet worden. De coating blijft 8 tot 12 jaar actief, waardoor er minder onderhoudskosten zijn en er minder risico is op beschadigingen.

“We danken Ludo Gommans van Luudo eco shields en Yavuz Melek van EIKIN voor hun belangeloze en deskundige medewerking. Dankzij hen kan dit stukje Venrayse historie weer jaren mee.”

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten