binary comment
binary comment Foto: Rikus ten Brücke

‘Vlakwater is een stadsbos om te koesteren’

Algemeen

De gemeente Venray heeft een bevoorrechte positie met een groot bos in het hart van het stedelijk gebied. Daarom vindt het college van B en W dat het groene en natuurlijke karakter van het bos verder moeten worden gekoesterd. Dat valt te lezen in de Visie Vlakwater, die het college deze week presenteerde. De gemeente heeft inwoners uitgenodigd op de visie te reageren, waarna de komende weken de reacties worden verzameld.

“Juist in coronatijd hebben we het groen en de rust om ons heen extra leren waarderen”, zegt wethouder Cor Vervoort. “Daarom is het zaak dat we zuinig zijn op het Vlakwaterbos en deze groene long behouden voor toekomstige generaties.”

Groene en natuurlijke omgeving
Het college van B&W wil met de Visie Vlakwater het gebied meer richting geven. Vervoort: “De afgelopen jaren hebben zich heel veel activiteiten kunnen ontwikkelen in het gebied. Dat is mooi, want zo kunnen meer Venraynaren genieten van het moois dat onze groene gemeente te bieden heeft. Maar we vinden wel dat alleen die activiteiten wenselijk zijn, die aansluiten bij de groene en natuurlijke omgeving van het bos.”

Meer in samenhang
Een goed voorbeeld van hoe een activiteit aansluit bij het bos, is de manier waarop het Odapark het doet. Een echte culturele hotspot en op een mooie manier ingebed in de rust van het bos. Ontmoeten in het bos, staat altijd in verbinding mét het bos.” Versterkte muziek, grote evenementen en activiteiten na zonsondergang als de natuur juist tot rust komt, passen niet in de visie die het college op het bos heeft.

Veel gesprekken
De Visie Vlakwater kwam tot stand na veel gesprekken met betrokkenen, die eerder nog tegenover elkaar leken te staan. “Juist door de dialoog op te zoeken, blijkt dat je veel meer overeenkomsten met elkaar hebt dan je aanvankelijk denkt. Dat zagen we hier ook eens te meer. Iedereen wil zuinig zijn op het bos, iedereen vindt het belangrijk dat inwoners er rust kunnen vinden en iedereen ziet de meerwaarde van educatie en beweging voor onze jongeren.”

Beheersorganisatie
De gemeente hoopt dat de samenwerking nu de Visie Vlakwater er ligt, verdere invulling krijgt. Vervoort: “Een visie is nog maar papier. De komende periode willen we werken naar één beheersorganisatie, waarin we samen werken aan het naleven van de uitgangspunten van deze visie. Als gemeente zijn wij natuurlijk één van die partners. Alleen door samen met alle partners deze visie te bewaken, zorgen we voor een Vlakwaterbos om te koesteren.”

Uit de krant