Florian Keulers opent de reeks lezingen van Adelbert Venray.
Florian Keulers opent de reeks lezingen van Adelbert Venray. Foto: Persfoto

Start lezingen Adelbert Venray

Algemeen

Op maandag 13 september start Adelbert Venray weer met zijn lezingen. Vanwege de beperkte ruimte in de zaal van het Odapark wordt hiervoor met het oog op het coronavirus uitgeweken naar Hotel Asteria, Maasheseweg 80a in Venray. Aanvang 20.00 uur.

Deze eerste lezing wordt gehouden in Zaal Zeven en de volgende lezingen van dit jaar in zaal New York. De spreker is Florian Keulers en de titel van zijn voordracht luidt ‘Hello, goodbye: de oorzaak en gevolgen van de Brexit’. Na 47 jaar lidmaatschap is het Verenigd Koninkrijk in 2020 uit de Europese Unie getreden. De Britten gaan nu weer over hun eigen wetten, grenzen en handel.

Eenvoudig verliep de Brexit niet. Met een minimale overwinning voor ‘Leave’ was de verdeeldheid binnen het land nog nooit zo groot. Theresa May zag drie keer haar uittredingsakkoord in het Britse Lagerhuis stranden, waarna zij het veld moest ruimen. Boris Johnson wist zijn versie van de deal wel door het parlement te loodsen. Maar hij gooide daarbij de Noord-Ieren voor de bus en in Schotland klinkt de roep om onafhankelijkheid steeds luider.

Het is maar de vraag hoe verenigd het Verenigd Koninkrijk zal blijven nu het verlost is van Brussel. Het prijskaartje dat aan de teruggewonnen soevereiniteit hangt is bekend: handelsfricties, arbeidstekorten en vertrekkende (financiële) bedrijven leiden op termijn tot lagere economische groei.  Maar, waarom hebben de Britten voor de Brexit gekozen? Waarom verliepen de onderhandelingen zo moeizaam? En, wat kunnen de gevolgen van het Britse vertrek zijn voor het VK, voor de EU en voor Nederland? Op deze vragen zal Florian antwoord proberen te geven tijdens de lezing.

Florian Keulers is beleidseconoom bij het ministerie van Financiën. Als student in het Verenigd Koninkrijk heeft hijvan 2015 tot 2020 de Brexit van dichtbij gevolgd. Hij heeft een MPhil in de Europese politiek van de Universiteit van Oxford en een BSc in politieke economie van King’s College Londen.

In die periode heeft hij ook werkervaring opgedaan bij de Britse centrale bank, adviesbureau McKinsey & Company en het Londense lobbykantoor Portland Communications. De lezing wordt op persoonlijke titel gegeven.

Introducés zijn welkom. Zie ook www.adelbertvenray.nl.

Uit de krant