Burgemeester Palmen sprak de menigte toe.
Burgemeester Palmen sprak de menigte toe. Foto: Kronenberg

Wereldtitelstrijd tweespannen van start

Algemeen

Afgelopen maandag zijn de deelnemers gearriveerd op het wereldkampioenschap tweespannen Limburg 2021 op de terreinen van Grandorse in Kronenberg. Was er in 2020 nog de domper van het niet doorgaan van het WK 4span, nu staan alle lichten op groen om er een menspektakel van te maken met als lokale favorieten Carlo Vermeulen en Stan van Eijk.

Na twee jaar voorbereiding zijn vanaf vorige week maar liefst 150 vrijwilligers aan de slag om het immens grote terrein in te richten.  Afgelopen maandag werden de 100 deelnemers met 300 paarden uit 22 landen op Grandorse verwelkomd met een pakketje gezond, waaronder aardbeien en tomaten, kenmerkend is voor de gezondste regio.

Het wereldkampioenschap werd woensdag officieel geopend door burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas met een landenparade, gevolgd door een landenavond waarop de landen elkaar trakteren op gerechten uit hun eigen land. Na de veterinaire keuring van de paarden op woensdag gaat de wedstrijd donderdag van start met twee dagen wedstrijden dressuur, op zaterdag de marathon en op zondag de afsluitende vaardigheid.

Het thema van dit kampioenschap is Connecting the World Horsewide, met als doel de regio kennis te laten maken met hippische sport. Donderdagmiddag maken 150 senioren een educatieve trip over het terrein en op vrijdag maken zo’n tweehonderd ondernemers uit de regio tijdens een gevarieerd programma kennis met alles wat hippisch en gastronomisch Limburg te bieden heeft. 

Zondag is de familiedag bij uitstek, waarop  het publiek op de LEF-proeverij (Liefde, Emotie en Food) kennis kan maken met streekproducten. Voor de wandelaars is een Walk-Grandorse uitgezet en voor de kleinsten is er het wereldkampioenschap bixie met ook nog eens 160 deelnemers en tal van speelmogelijkheden. Uiteraard worden de coronaregels in acht genomen. Kijk voor onder meer het coronatoegangsbewijs op en alle verder informatie op www.limburg2021.com

Uit de krant