Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Duits LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS (rechts).</p>

Duits LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS (rechts).

(Foto: Ministerie van Defensie)

Militaire luchtverdedigingsoefening in regio Venray

Nederlandse en Duitse militairen trainen van 6 tot en met 17 september in de omgeving Noord-Brabant en Limburg tijdens de oefening Cerberus Knife.

Luchtverdedigers van Nederland en Duitsland trainen samen in de omgeving Boekel, Deurne, Gemert, Oirschot, Overloon, Uden, Venray en Vredepeel ter voorbereiding op de taak om in 2023 gereed te staan als onderdeel van NAVO’s snelle interventie-eenheid. De NAVO kan indien nodig deze interventiemacht binnen vijf tot dertig dagen overal ter wereld inzetten. Cerberus Knife  is een binationale oefening met Nederlandse en Duitse luchtverdedigers. Doelstellingen tijdens de oefening zijn onder andere het correct kunnen uitoefenen van besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en het uitvoeren van luchtverdedigingsoperaties. De Nederlandse (NASAMS) en de Duitse (LeFlaSys) luchtverdedigingswapensystemen worden gezamenlijk ingezet. 

De omgeving kan militairen tegenkomen tijdens verplaatsingen over de weg (overdag en ’s nachts), verder zal er op verschillende momenten in de oefening gevlogen worden met drones en ook een privaat vliegtuigje zal op bepaalde momenten worden ingezet als vliegend doelaanbod. Luchtverdedigingsoefeningen spelen zich grotendeels gesimuleerd af. Na het opbouwen van de wapensystemen en het commando-element wordt er in het zogeheten ‘blik’, de containers waar de militairen zich in bevinden, gesimuleerde luchtverdedigingstrainingen uitgevoerd.

Er wordt geen gebruikgemaakt van oefenmunitie in civiel terrein (m.u.v. militaire oefenterreinen). In oktober dit jaar zal er met de wapensystemen gevuurd worden op een schietterrein op Kreta, Griekenland. Door de omgeving actief te informeren probeert Defensie de omgeving bewust te maken van de militaire aanwezigheid. Mocht er tijdens de oefening schade ontstaan dan kan men e-mailen met sectie communicatie DGLC via DGLC.SIE.COM@min-def.nl.

De NAVO-interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers vallen on het snelst inzetbare deel. De eenheden van de NAVO-interventiemacht veranderen om de twaalf maanden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers zijn in 2023 aan de beurt om gereed te staan. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigt het luchtruim vanaf de grond.

Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.  Het Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) kan met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) luchtdreigingen op middellange afstanden uitschakelen.

LeFlaSys is een luchtverdedigingssysteem voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het is inzetbaar onder alle weersomstandigheden en zeer mobiel. 

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten