Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Odapark

Bijdrage van Mondriaanfonds voor Odapark

Onlangs is de uitslag van de aanvraagronde Programma’s Kunstpodia 2021 van het Monderiaanfonds bekendgemaakt. De bijdrage - ruim 3 miljoen euro verdeeld over 22 kunstpodia - is bedoeld voor een publiekstoegankelijk programma dat bijdraagt aan de ontwikkeling en presentatie van hedendaagse beeldende kunst. Het Mondriaanfonds oordeelt dat het Odapark gezien mag worden als een instelling met een inspirerend programma. Voor het Odapark betekent dit concreet dat zij zowel in 2022 als 2023 110.000 euro ontvangen van het Mondriaanfonds. 

De commissie van het Mondriaanfonds liet weten positief te zijn over de plannen van de nieuwe curator bij Stichting Odapark. Zij is enthousiast over de wijze waarop deze beeldende kunstinstelling zich verbindt met de nabije maatschappelijke context. Natuur en cultuur krijgen er een organische samenhang, waarmee de bijzondere ligging van de instelling ten volle wordt benut. 

De commissie waardeert het vergezicht dat Odapark schetst en zij beseft dat het enige tijd zal vergen om het voorliggende plan te realiseren. De samenwerkingsverbanden met maatschappelijke organisaties worden positief beoordeeld en het groot aantal vrijwilligers van Odapark geeft blijk van een breed draagvlak. Zij is positief over de regionale zichtbaarheid en inbedding. Het podium toont dat het bewust is van de context waarin het werkt. In de voorbeelden ziet de commissie ook terug dat het podium actief met de codes bezig is. 

“Met de erkenning en steun van het Mondriaan Fonds kunnen we de komende twee jaar een programma realiseren dat onze directe omgeving als uitgangspunt neemt en waarbij kunst en natuur hand in hand gaan. Een kleine hint van wat we allemaal gaan doen willen we alvast geven. Samen met Museum Van Bommel Van Dam uit Venlo trekken we met het project Nieuwe Uitzichten de regio in: kunstenaars gaan aan de slag met creatieve oplossingen rondom vergroening, in Oostrum, Wanssum, Venray, Venlo, Tegelen, Blerick en Lomm. Daarnaast geven we in onze tentoonstellingen ook een stem aan degenen die niet zo vaak gehoord worden. Zo gaat kunstenaar Eleni Kamma komend jaar aan de slag met de cliënten van KunstWerkPlaats uit Venray. Jong talent krijgt een podium tijdens de zomerworkshop Unfinished Film Festival en tijdens een nieuwe variant van Meet Me At the Park”, zegt curator Joep Vossebeld. 

Voorzitter Patrick van der Broeck liet weten zeer verheugd te zijn met deze toezegging. “Het is een erkenning voor de koers, die een jaar geleden werd ingezet. En daarnaast kan het gezien worden als een bevestiging van het belang van de culturele instellingen in het zuiden van het land.”

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten