Ook in Wanssum werden de handen uit de mouwen gestoken.
Ook in Wanssum werden de handen uit de mouwen gestoken. Foto: Rikus ten Brücke

Duizenden vrijwilligers maken Maasoevers afvalvrij

Algemeen

Op 14 augustus hebben duizenden vrijwilligers in heel Limburg zich ingezet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren een dag afvalvrij te maken. Door de overstromingen en de kracht van het water was er heel veel afval meegesleurd. Van pallets tot koelkasten en van autobanden tot tuinmeubilair. De vrijwilligers van zowel binnen als buiten Limburg hebben hun mouwen opgestroopt en zijn deze grote klus aangegaan. Samen hebben ze zo’n 100 tot 150 bouwcontainers aan afval verzameld.

Afgelopen jaar is Maas Cleanup een groot samenwerkingsverband geworden van Limburgse bedrijven èn maatschappelijke organisaties, die zich samen inzetten voor een schone Maas. Daarom kon er snel daadkrachtig gereageerd worden op de gigantische hoeveelheid afval die is achtergebleven na de overstromingen. Als dit blijft liggen, komt er een volgende natuurramp aan. Dus Maas Cleanup, terrein- en waterbeherende organisaties en bedrijfsleven hebben hun krachten gebundeld en zo veel mogelijk vrijwilligers opgetrommeld om het afval zo snel mogelijk op te ruimen.

In heel Limburg, en ook in het Brabantse Waalwijk, zijn er 50 acties opgezet. De meeste daarvan vonden vandaag plaats, maar bij enkele particuliere acties zijn vrijwilligers de afgelopen weken al aan de slag gegaan of ze gaan juist nog aan de slag. Zo komt er nog een grote actiedag aan tijdens World Cleanup Day op 18 september: Maas Cleanup Day. Het is dus nog steeds mogelijk om mee te helpen met opruimen! Kijk voor alle acties op maascleanup.nl.

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een manier om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken: “De gevolgen van de overstroming zijn natuurlijk wat anders dan het reguliere afval dat hier aanspoelt. Maar we zien ook een groeiende beweging. Van mensen die snappen dat dit in de 21e eeuw niet meer kan. We zijn dan ook met een petitie bezig zodat de Maas een stem krijgt. Op die manier kunnen we het probleem op een structurele manier oplossen”, aldus Maas Cleanup oprichter Huub Waterval.

Om de opruimacties kracht bij te zetten, pakken we dit jaar het probleem dus ook bij de bron aan door middel van een petitie waarmee we vragen om de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland te maken. Wij roepen met de petitie Maas in de Wet de politiek op om van de Maas een rechtspersoon te maken. Door de rechten voor de Maas beter te regelen én te verankeren kan de Maas zelf opkomen voor haar recht om vrij van zwerfafval en andere vervuiling te stromen. Teken de petitie op maascleanup.nl/actie/petitie/. Na Maas Cleanup Day bieden we de petitie aan bij de Tweede Kamer.

Uit de krant