Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: pixabay

Bacterievuur in meidoornheg Annapark

Ten noorden van het St. Annapark, in het zogenoemde landschapspark, staat een groot aantal meidoornheggen in de richting van het Loobeekdal. Deze heggen zijn geplant om de dassen die in het gebied voorkomen vanuit hun burchten op het Annaterrein te begeleiden naar de Loobeek. Afgelopen week heeft de NAK-tuinbouw, een organisatie die gaat over de kwaliteit van de tuinbouw, bacterievuur in deze heggen geconstateerd.

Als bacterievuur binnen bepaalde aangewezen zones wordt geconstateerd, is de eigenaar wettelijk verplicht de besmette planten binnen tien dagen te verwijderen. Dat houdt in dat alle besmette heggen komende week geruimd moeten worden. Op woensdag 11 augustus wordt gestart om alle heggen bestaande uit meidoorn (dat is 98 procent van de heggen, red.) met wortel en al te verwijderen en af te voeren. In het komende plantseizoen (najaar 2021-voorjaar 2022) worden op dezelfde plek nieuwe heggen geplant, bestaande uit andere soorten.

Dat de heg nu wordt verwijderd levert volgens de gemeente Venray geen problemen op voor de dassen in het gebied. “Uit overleg met de provincie Limburg en vrijwilligers van een dassenwerkgroep is gebleken dat de das in de afgelopen jaren een vaste route heeft aangeleerd om aan voedsel te komen. Als de heg weg is, dan houdt de das alsnog deze route aan. Dat neemt niet weg dat we de heg weer gaan herplanten”, laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten.

Bacterievuur
Bacterievuur is een zeer besmettelijke ziekte voor bepaalde bomen en struiken. De naam bacterievuur heeft onder andere te maken met het feit dat de ziekte zeer snel door de beplanting heen kan gaan. Aangetaste beplanting ziet er uit alsof het verbrand is. Dat is nu in de meidoorns in het landschapspark bij het Annapark gaande. Omdat de ziekte overgebracht kan worden op appel- en perenboomgaarden en daarmee schade kan veroorzaken bij fruittelers is er wettelijke verplichting om besmette beplanting te verwijderen. De bacterie is overigens niet kwalijk voor mensen of voor andere bomen en struiken.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten