Na 1995 is er veel gebeurd om overstromingen te voorkomen.
Na 1995 is er veel gebeurd om overstromingen te voorkomen. Archieffoto Peel en Maas

‘Hoeveelheid water ongekend’

Algemeen Hoogwater 2021

Inwoners van Noord-en Midden-Limburg moeten er rekening mee dat in de buurt van de Maas op meerdere locaties in het gebied evacuaties plaats gaat vinden.

Er stroomt meer water door de rivier dan eerder voorspeld en de dijk langs de rivier kent, ondanks versterkingen de laatste decennia, nog een aantal zwakke plekken. “Het is echt een kritieke situatie”, zei Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg donderdag tijdens een persconferentie in Venlo. 

Voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord stelde dat de regio te maken krijgt met ongekend hoogwater. De Maas krijgt meer water te verwerken dan in 1993 en 1995, toen de rivier buiten haar oevers trad. Bij alle gemeenten langs de Maas zijn de rampenplannen uit de kast gehaald. “Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. We halen echt alles uit de kast, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er op plekken overlast komt. Er zijn plekken langs de rivier die nog zwak zijn. Ik doe daarom een beroep op de zelfredzaamheid van mensen. Neem maatregelen!” 

Na 1995 is er veel gebeurd om overstromingen te voorkomen. Teeuwen: “Er zijn bij de Maas dijkversterkingen geweest, nevengeulen, retentiebekkens... Maar dat is nog niet overal klaar. Dat zal de situatie de komende tijd echt spannend gaan maken.” De regio brengt nu in kaart waar gevaar dreigt. Daarover wordt later meer bekend. Volgens de laatste prognoses van Rijkswaterstaat bereikt de Maas donderdag om 18.00 uur de hoogste waterstand met een instroom van ongeveer 3350 m3 per seconde. Deze waterhoogte gaat zich in de komende dagen verplaatsten van Zuid- naar Noord-Limburg.

De verwachting is dat 24 uur later – dus vrijdag om 18.00 uur –  deze piek Roermond bereikt. Weer 24 uur later is deze piek in Venlo (zaterdagavond) en zondagavond bereikt deze piek gemeente Mook-Middelaar. Dit zijn prognoses en waterhoogtes kunnen variëren en later worden bijgesteld.  

Donderdagavond heeft het kabinet om 20.00 een crisisoverleg ingelast vanwege de overstromingen in Limburg.

Voor meer informatie klik hier. 

Uit de krant