Burgemeester Luc Winants maakte dinsdag publiekelijk zijn excuses aan de gemeenteraad.
Burgemeester Luc Winants maakte dinsdag publiekelijk zijn excuses aan de gemeenteraad. Foto: Rikus ten Brücke

Burgemeester Winants maakt excuses

Algemeen

Aan het begin van de raadsvergadering van dinsdagavond maakte burgemeester Luc Winants excuses voor zijn onhandige interview aan een cameraploeg van L1. “Het was na afloop van een zeer turbulente raadsvergadering. In mijn reactie heb ik de verkeerde woorden gekozen. Ik kan me goed voorstellen dat u zich heeft gestoord aan mijn woorden”, begon Winants zijn schriftelijke verklaring aan de gemeenteraad van Venray.

“Ik neem de motie van afkeuring in mijn richting zeer serieus en wil bij dezen ook mijn excuses aanbieden voor mijn woorden.” Daan Janssen, fractievoorzitter van D66, reageerde op de excuses van de burgemeester. “Alle fracties aanvaarden uw excuses en samen gaan we de handschoen oppakken om het herstel verder vorm te geven.”

In een ingelast seniorenconvent bespraken de fracties maandagavond het optreden van burgemeester Luc Winants tijdens en na de raadsvergadering van vorige woensdag. Toen traden de CDA-wethouders Jan Loonen en Anne Thielen af en een meerderheid van de raad (alle partijen behalve CDA en PvdA) steunden ook een motie van afkeuring tegen burgemeester Luc Winants (CDA). De partijen die voorstemden vonden zo’n ‘gele kaart’ nodig, omdat Winants in hun ogen de afgelopen tijd meer als steun van partijgenoot Loonen optrad, dan als kroonbenoemde hoeder van de integriteit.  

Na afloop van de raadsvergadering leverde de burgemeester een ‘bijzonder’ interview af bij L1 door de motie laconiek weg te wuiven. Op de vraag of hij een krasje op zijn ziel had na de motie zei hij: “Daar doe ik heel luchtig over, een krasje op mijn ziel is flauwekul.”  De partijen eisten daarvoor publiekelijk excuses. 

Uit de krant