Wout Poels reedt  zich op indrukwekkende wijze naar de bolletjestrui.
Wout Poels reedt zich op indrukwekkende wijze naar de bolletjestrui. Foto: Bahrain-Victorious

Wout Poels pakt bergtrui in Tour

Algemeen

Wout Poels heeft zaterdag in de Tour de France zijn slag geslagen. De Blitterswijckenaar is de derde Nederlander die tijdens deze ronde de bolletjestrui pakt.

Al direct vanaf de start van de achtste etappe van de Tour de France koos Poels vol voor de aanval. Hij greep de eerste punten op beklimmingen van de derde en vierde categorie, om vervolgens ook de eerste berg van de eerste categorie als eerste te bedwingen. Met dertien punten was de bolletjestrui al virtueel toen al voor hem. Er kwamen nog acht punten bij voor zijn tweede plek op de voorlaatste beklimming. Niemand kon de 21 punten van de klimmer van Bahrain-Victorious daarna nog bedreigen.

Wout Poels is na Ide Schelling en Mathieu van der Poel de derde Nederlander die dit jaar de bolletjestrui aan mag doen. Matej Mohoric, teamgenoot van Poels, was zaterdag de eerste niet-Nederlander in de bergtrui. 

De Belg Dylan Teuns, ploeggenoot van Poels bij Bahrain-Victorious, won de eerste Alpenrit. Een ontketende Tourfavoriet Tadej Pogacar finishte als vierde en neemt de gele trui over van Mathieu van der Poel. Wout Poels eindigde op 2.33 minuten van de winnaar als vijfde in de rit.  Hij werd ook uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de dag. 

Uit de krant