Afbeelding
Foto: Eigen foto

Fleur finalist Biologie Olympiade Junior

Venray

Dit jaar namen 8.500 leerlingen van 183 scholen deel aan de Biologie Olympiade en de Biologie Olympiade junior. Fleur Aarts (13) van het Raayland College deed ook mee.

De voorronde van de Biologie Olympiade Junior was dit jaar voor het eerst volledig digitaal. Leerlingen met een score van 44 of hoger plaatsten zich voor de tweede ronde. Fleur Aarts ging door naar de tweede ronde en uiteindelijk wist de Venrayse zich zelfs te plaatsen voor de finale. Na twee selectierondes bleven negentien finalisten over, die zich op 24 en 25 juni bij Hogeschool Inholland in Amsterdam verdiepten in het onderwerp bijen. Met dit actuele en interessante thema moesten de finalisten zowel theoretisch als praktisch aan de slag. 

Ze kregen college over de anatomie van de bij en hun bijzondere erfelijkheid. Inholland-lector en imker Frens Pries legde ook uit welke problemen er zijn met bijengezondheid en wat we daaraan kunnen doen. De leerlingen deden in het laboratorium onderzoek aan honing, waarbij ze onder andere met de microscoop stuifmeelkorrels konden bekijken waarmee ze de soort honing konden identificeren. 

Deze onderzoeksresultaten presenteerden de finalisten met een poster. Samen met de score van een uitdagende eindtoets werden de winnaars bepaald. In de finale behaalde Fleur Aarts, als een van de jongste deelnemers, vervolgens een achtste plaats bij de havo.

Uit de krant