Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Het internationale kwaliteitskeurmerk van Joint Commission International (JCI).</p>

Het internationale kwaliteitskeurmerk van Joint Commission International (JCI).

(Foto: Logo)

Ziekenhuis VieCuri behaalt opnieuw internationaal keurmerk voor kwaliteit en veiligheid

Ziekenhuis VieCuri heeft opnieuw het internationale kwaliteitskeurmerk van Joint Commission International (JCI) ontvangen. “Wij zijn blij en trots met deze erkenning van de kwaliteit en veiligheid van onze patiëntenzorg. De strenge eisen die JCI stelt, helpen ons om de beste kwaliteit van zorg te bieden in Noord-Limburg. Alle medewerkers werken hier dag en nacht aan. Dit is de bekroning op hun goede werk, al helemaal omdat dit plaatsvond terwijl ons ziekenhuis het afgelopen anderhalf jaar volledig door de strijd tegen corona in beslag genomen werd”, reageert bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten.

JCI is een onafhankelijke organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst. Anders dan bij andere keurmerken draait het bij JCI vooral om de praktische zorg voor de patiënt. Om VieCuri te beoordelen, volgden de onderzoekers de ‘reis’ die patiënten maken, vanaf het maken van de eerste afspraak tot aan de nacontrole. In 2017 behaalde VieCuri voor de eerste keer het JCI-keurmerk, de huidige toekenning geldt voor de komende drie jaar. 

Vanwege de coronamaatregelen was het dit jaar voor de vijf internationale onderzoekers niet mogelijk om fysiek aanwezig te zijn bij VieCuri. Onder regie van JCI vond er daarom een week lang een online onderzoek door VieCuri plaats, zowel in Venlo, Venray als in Peel en Maas (Panningen). De medisch specialisten en medewerkers werden gevraagd precies te laten zien hoe zij werken en waarom zij op die wijze te werk gaan. Ook patiënten werden gevraagd naar hun ervaring met de zorgkwaliteit van VieCuri.

Op basis van 1.200 meetbare elementen toetst JCI de zorg. Zo kijkt JCI naar de medicatieveiligheid, het proces rond een operatie, sedatie (zoals narcose), beperking van het risico van infecties en correct gebruik van het patiëntendossier. Ook worden werkzaamheden onder de loep genomen die niet direct met patiëntenzorg van doen hebben, maar wel sterk bijdragen aan de kwaliteit en veiligheid van zorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om de keuken, onderhoud van (medische) apparatuur, de schoonmaakroutine en de brandveiligheid van het gebouw.

 VieCuri is met vlag en wimpel geslaagd en draagt de komende drie jaar opnieuw trots het keurmerk ‘JCI Gold Seal of approval’. Bestuurslid Nastasja Cornelissen: “Het afgelopen anderhalf jaar was bijzonder en zal ons allemaal voor altijd bijblijven. Het is buitengewoon knap dat onze mensen ook tijdens de coronacrisis, die vroeg om extreme flexibiliteit, continu aandacht hebben gehouden voor de hoogste kwaliteit en veiligheid van de zorg voor onze patiënten. Dat we ook nog het eerste ziekenhuis in Nederland zijn dat voldoet aan de nieuwste en scherpste JCI-voorwaarden, maakt het extra mooi.”

Iedere drie jaar verandert de JCI-normenset aan de hand van ontwikkelingen in de zorg. Zo stellen de nieuwe normen bijvoorbeeld aanvullende eisen aan het digitale patiëntendossier mijnVieCuri.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten