Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Giraffe Dhakija in haar nieuwe verblijf. </p>

Giraffe Dhakija in haar nieuwe verblijf.

(Foto: ZooParc Overloon)

ZooParc Overloon verwelkomt giraffe Dhakija

ZooParc heeft een nieuwe giraffe mogen verwelkomen. Netgiraffe Dhakija kwam een paar dagen geleden aan in de dierentuin in Overloon. De tienjarige Dhakija is afkomstig uit de Duitse dierentuin Thüringer Zoopark Erfurt. Inmiddels is de giraffe helemaal gewend aan haar nieuwe thuis, zo merkt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel: “Dhakija doet het hartstikke goed in onze groep.”

“Dhakija is goed te herkennen: ze is de grootste van het stel. Een mooie bijkomstigheid is dat zij al een paar jaar met een van onze andere giraffen, Limber, samen heeft geleefd in Erfurt. Het is prachtig om te zien hoe zij elkaar, na een paar jaar gescheiden te zijn geweest, toch herkennen. Het zorgt ook voor mooie harmonie in onze groep. Dat is goed te zien, na het overlijden van Naomi vorig jaar”, zegt Van den Heuvel. 

De netgiraffe, herkenbaar aan zijn netvormige vlekkenpatroon, is een bedreigde diersoort. De populatie van deze giraffensoort neemt af. In de afgelopen twintig jaar is bijna 65 procent van de populatie netgiraffen verdwenen. Er leven er nog zo’n 8.000 in het wild. 

Dit komt onder meer door de verkleining van het leefgebied, het noordoosten van Afrika, en stroperij. Er is dan ook een fokprogramma voor de netgiraffe. Met de komst van Dhakija draagt ZooParc Overloon hieraan bij. Met haar komst bestaat de groep giraffen in ZooParc weer uit vier dieren.

In het verblijf van de netgiraffen leven ook de brazzameerkatten. Daar heeft een bijzondere geboorte plaatsgevonden. Begin juni is er namelijk een kleintje geboren. ZooParc Overloon is de enige dierentuin in Nederland waar brazzameerkatten te zien zijn. 

In april werd er ook al een jong geboren bij de brazzameerkatten. “Momenteel zijn er, naast onze nieuwe giraffe, dus twee kleintjes te zien in ons park. De brazzameerkat is nog niet bedreigd, maar de populatie van deze diersoort neemt wel af. Dat komt onder meer door het kappen van de wouden in Midden- en West-Afrika, waar de brazzameerkat leeft”, aldus Van den Heuvel. 

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten