Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Venray gaat alle locaties die al rookvrij zijn en gaan worden, zichtbaar maken door de fysieke uiting &lsquo;rookvrij&rsquo; eraan te verbinden. </p>

Venray gaat alle locaties die al rookvrij zijn en gaan worden, zichtbaar maken door de fysieke uiting ‘rookvrij’ eraan te verbinden.

(Foto: Pixabay, rechtenvrij)

Centrale rol voor jongeren in Preventieakkoord Venray

Na het lokaal Sportakkoord in 2019 heeft Venray nu ook een lokaal Preventieakkoord gesloten.

Een centrale rol is daarin weggelegd voor jongeren in Venray. Leerlingen van Gilde Zorg & Welzijn gaan een ‘begin niet met roken campagne’ ontwikkelen voorleerlingen van de basisscholen en brugklassen in Venray. Jongeren gaan zelf aan de slag om alcoholvrij bier te brouwen als alternatief voor bier met alcohol. De samenwerkende partners krijgen gelden van het ministerie van VWS om de preventieprojecten uit te voeren.

Het lokaal Sportakkoord en lokaal Preventieakkoord vormen samen het Leefstijlakkoord Venray. De gemeente Venray heeft ervoor gekozen om zich te committeren aan het Regioakkoord Preventie, maar zich ook en vooral te richten op een eigen Preventieakkoord. “Het Leefstijlakkoord dat we in 2019 hebben gesloten, heeft geleerd dat de lokale betrokkenheid en energie in Venray heel groot is om met en voor inwoners het verschil te kunnen maken als het gaat om een gezonde(re) leefstijl”, verduidelijkt wethouder Anne Thielen (Sociale zaken, Jeugd en Leefbaarheid). “Bijna honderd partners hebben zich verbonden aan het Leefstijlakkoord. Die lokale energie fungeert ook nu weer als brandstof voor de preventieprojecten die we in Venray gaan uitvoeren.”

Venray heeft bij de preventieprojecten gekozen voor een ‘andersoortige’ aanpak onder regie van Venray Beweegt, de gemeentelijke uitvoeringsorganisatie op het gebied van sport, bewegen en gezonde leefstijl. Wethouder Thielen: “We willen niet weer een nieuwe organisatiestructuur oprichten of programmamanager aanstellen, maar hands-on en dicht bij de inwoners blijven. Omdat het om preventie gaat, hebben we gekozen om projecten op te zetten voor en door jongeren. Zij zijn in de lead als het gaat om de invulling en uitvoering ervan. Ze worden daarbij begeleid door de partners die zich hebben verbonden aan deze projecten.”

Het Preventieakkoord Venray telt drie projecten. Venray gaat alle locaties die al rookvrij zijn en gaan worden, zichtbaar maken door de fysieke uiting ‘rookvrij’ eraan te verbinden. In 2022 dienen alle openbare locaties in de gemeente Venray rookvrij te zijn. Leerlingen van Gilde Zorg & Welzijn ontwikkelen een campagne om jeugd uit de basisschool- en brugklasleeftijd te stimuleren om niet te gaan roken. De campagne start in het schooljaar 2021-2022 en kent een looptijd van twee jaar. Campagnes om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, zijn veelal gericht op de ouders.

De startleeftijd is de afgelopen jaren gestegen, door onder andere de NIX18-campagne. Venray wil hier een nieuwe boost aan geven door ook in te steken op een alcoholvrij alternatief. Jongeren vanaf 18 jaar worden gestimuleerd en gefaciliteerd om hun eigen 0.0 procent bier te brouwen. In2021, 2022 en 2023 wordt een ‘0.0 procent bierfestival’ georganiseerd.

Gijs Schapendonk, eigenaar van Proeflokaal Goesting in Venray, verleent graag zijn medewerking aan het project. “Gezondheid koppelen aan Goesting, daar geven we met de Rondjes Goesting al invulling aan. Een hardloopinitiatief in samenwerking met VieStyle. Nu gaan we de volgende uitdaging aan en willen we, samen met Venrayse jongeren, een alcoholvrij bier gaan brouwen dat niet inboet aan smaak of beleving. Het bier moet een smaakvol en tof alternatief zijn voor een alcoholhoudende variant.”

Kim Fokkens, preventiewerker Vincent van Gogh: “Het beste is om geen alcohol te drinken en de leeftijd waarop voor het eerst alcohol wordt gedronken, uit te stellen. Daarnaast pleiten we om alcoholgebruik te matigen of te kiezen voor een 0.0 procent alternatief. De Venrayse projecten vinden we een mooi initiatief, omdat nu echt de jongeren zelf aan de slag gaan. Zij weten tenslotte het beste hoe je leeftijdsgenoten kunt bereiken en hopelijk positief kunt beïnvloeden. Daar werken we graag aan mee.”

De drie preventieprojecten worden toegevoegd aan het Leefstijlakkoord Venray, dat als titel ‘gezond opgroeien en vitaal oud worden in Venray’ heeft gekregen. Het Leefstijlakkoord is de Venrayse vertaling van het Nationaal Sport- en Preventieakkoord.

Bedrijven en organisaties die nog willen deelnemen aan het Leefstijlakkoord, kunnen contact opnemen met Venray Beweegt: www.venraybeweegt.nl. Venray Beweegt vervult de regierol in de uitvoering van het LeefstijlakkoordVenray.

Het Leefstijlakkoord zal met een expositie in de openbare ruimte worden gepresenteerd aan de inwoners van Venray.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten