Afbeelding
Foto: persfoto

Koninklijk paar in gesprek met leerlingen Raayland

Algemeen

Tijdens hun streekbezoek aan Noord-Limburg op donderdag 27 mei hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima met leerlingen van het Raayland College in Venray gesproken over mentale gezondheid. Het koninklijk paar onderstreepte het belang van een open gesprek over psychische klachten.

De Venrayse jongeren vertelden de koning en koningin over hun mentale weerbaarheid en de invloed van corona op hun mentale gezondheid. Ze spraken onder andere over hoe om te gaan met angst, somberheid en eetproblemen. Máxima benadrukte dat het belangrijk is dat jongeren leren hun emoties te herkennen, benoemen en uiten. Samen moeten we het taboe op psychische klachten doorbreken, vindt de koningin.

Het gesprek met de leerlingen kwam snel op gang, zegt preventiemedewerker van Vincent van Gogh en gespreksleider Judith Tonnaer: “In eerste instantie vinden jongeren mentale gezondheid een raar of eng onderwerp. We merken dat het helpt als anderen open zijn over de psychische klachten die zij ervaren. Dan durven jongeren hun verhaal ook te delen. Dat nu de koning en koningin aandacht schenken aan het belang van mentale gezondheid geeft de jongeren een extra boost.”

Streven naar een mentaal gezonde generatie
Willem-Alexander en Máxima spraken ook met deskundigen op gebied van mentale gezondheid bij jongeren, onder meer van ggz-instelling Vincent van Gogh. De populaire Limburgse YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman schoven bij het gesprek aan als ambassadeurs van Stichting Durf Te Vragen. Het streven naar een mentaal gezonde generatie kwam uitgebreid aan bod. Annemiek Kuijer van Vincent van Gogh vertelde het koninklijk paar: “Ik zie jongeren vaak pas als problemen al uit de hand gelopen zijn. Liever zie ik ze helemaal niet in de specialistische GGZ terechtkomen. Om dat te bereiken moeten we binnen onze netwerken op het goede moment de juiste zorg bieden. Zo worden jongeren mentaal weerbaarder.”

Kans op psychische aandoeningen verkleinen
Tijdens het koninklijk bezoek werd ook ingegaan op de nog te starten TABOEIEND mindexperience, een virtuele beleving in de klas. De experience, ontwikkeld door Stichting Durf Te Vragen en Vincent van Gogh, moet jongeren een positieve kijk geven op mentale gezondheid en ze motiveren om hun verhaal te delen. “Door te praten over beginnende psychische klachten wordt de kans op ernstigere psychische aandoeningen verkleind,” licht Tonnaer toe.

Uit de krant