Actie 'Meer gezondheid? Minder vee!' tijdens bezoek van de koning
Actie 'Meer gezondheid? Minder vee!' tijdens bezoek van de koning Foto: Persfoto

Actie ‘Meer gezondheid? Minder vee!’ tijdens bezoek koningspaar

Algemeen

De GroenLinks-afdelingen van Horst aan de Maas, Venray en Venlo voeren donderdag (vandaag) tijdens het bezoek van het koningspaar aan de regio actie onder het motto ‘Meer gezondheid? Minder vee!’. Door de actie wil de partij burgers en lokale en provinciale overheden bewust maken van de impact van de intensieve veehouderij en de gevolgen daarvan op de omgeving, gezondheid en economie. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een streekbezoek aan Noord-Limburg. Het koninklijk paar bezoekt de gemeenten Venlo, Bergen en Venray. Het streekbezoek staat in het teken van positieve gezondheid. Tevens komt de invloed van corona op de streek aan bod.

De posters ‘Meer gezondheid? Minder vee!’ zijn op plaatsen opgehangen waar de koning en koningin waarschijnlijk passeren en ze onder ogen krijgen. “Dit onderwerp is zo belangrijk en het heeft voldoende te maken met het onderwerp ‘positieve gezondheid’ dat de aandacht ons gepast lijkt!”, zegt woordvoerder Wim Janssen, fractievoorzitter van de GroenLinks-afdeling Venlo.. “Samen met bezorgde burgers uit de gemeenten Horst aan de Maas, Bergen, Venlo en Venray hebben we onze krachten gebundeld en willen we de lokale en provinciale overheden zover brengen dat ze eindelijk werk maken van het beperken van de intensieve veehouderij in onze omgeving en de gevolgen daarvan op onze gezondheid en leefomgeving. Wat is onze zorg? Dat er nog steeds vergunningen worden gegeven door gemeenten en de provincie voor nieuwe stallen en mestverwerkingsbedrijven, terwijl de negatieve kanten van deze industrie, de slechtste luchtkwaliteit van Nederland, worden genegeerd. Dat is een slechte zaak. De negatieve gevolgen van de stank en stikstofverbindingen van stallen voor omwonenden zijn met wetenschappelijk onderzoek aangetoond. We vinden dat er veel te weinig gebeurt aan het tegengaan en beperken van de negatieve gevolgen van deze sector.”

De GroenLinks-afdelingen zijn van mening dat een regio die de ambitie heeft de gezondste regio te worden de intensieve veeteelt moet afbouwen en duurzame agrarische activiteit moet aanjagen.

Uit de krant