Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Marian en Piet van Lierop vieren vrijdag het 50-jarig huwelijksfeest.</p>

Marian en Piet van Lierop vieren vrijdag het 50-jarig huwelijksfeest.

(Foto: Henk Lammen)

Gouden bruidspaar Van Lierop

Piet en Marian van Lierop uit Venray vieren op vrijdag 28 mei hun 50-jarig huwelijksfeest. Het gouden bruidspaar staat die dag met kinderen en kleinkinderen stil bij het feit dat zij 50 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Het geheim voor vijf decennia huwelijksgeluk: geven en nemen.

De eerste kennismaking tussen beide Venraynaren was verrassend niet genoeg in een danszaal of op de kermis, maar in 1968 in het Zuid-Limburgse Valkenburg. Piet van Lierop (72) en Marian Rooyackers (69) leerden elkaar kennen toen zij op dezelfde locatie op schoolkamp gingen. De vonk sloeg niet meteen over, dat gebeurde tijdens uitgaansavonden in het gemeenschapshuis in Leunen. Op 5 januari 1969 was het officieel ‘aan’ tussen Piet en Marian. “Op die dag krijgt ze ieder jaar nog een bloemetje”, glundert de man des huizes. In de overvolle huiskamer van hun woning in de wijk Brukske domineren ook bloemen, naast de vele poppen, fotolijstjes, schilderijtjes, vaasjes, potten en andere meubelstukken en snuisterijen. Op de kamerdeur prijkt een betekenisvol bord: Home sweet home. Op die gedenkwaardige 5 januari bracht Piet zijn aanstaande netjes op het afgesproken tijdstip van tien uur thuis. De eerste kus was meteen ook een feit.

Iets meer dan twee jaar later gaven beiden elkaar het jawoord en gingen ze wonen in een flat aan de Tedderstraat. Piet werkte als metselaar bij de bouwbedrijf Nelissen, daarna 33 jaar als kraanmachinist en onderhoudsmonteur bij aannemersbedrijf Verhoeven. “Een man uit duizenden, Jan Verhoeven”, kijkt Piet terug op zijn werkzaam leven. Marian werkte als schoonmaakster bij Nelipak en nam ook de zorg op zich van haar gehandicapte broer Frans. Uit hun huwelijk kwamen twee zonen voort, Stefan en twee jaar later Bernie. Inmiddels zijn ze ook de trotse grootouders van zes kleinkinderen, drie meisjes en drie jongens. “Het is niet altijd even makkelijk geweest voor hen. Maar we zijn zo trots op onze kinderen en kleinkinderen. Hoe ze nu alles voor elkaar hebben. Als ze komen is het altijd feest”, zegt Marian, die zoals het vroeger gebruikelijk was de opvoeding van de twee zonen voor haar rekening nam.

De jongste, Bernie (raadslid in Venray, red.) kreeg als 6-jarige lymfeklierkanker. “Driekwart jaar ging ik iedere dag naar het ziekenhuis in Nijmegen. We zijn zo dankbaar dat hij het heeft overleefd.” Na twee verhuizingen (Wagnerstraat en Gitaarstraat) leven ze nu gelukkig in hun knusse woning aan de Kiosk. De coronatijd trekt een zware wissel op het gouden echtpaar, dat midden in het leven staat. Ze missen vooral de activiteiten bij ‘t Zandakker Gilde St. Jan, de Venrayse schutterij die een groot deel van hun leven bepaalt. Piet, 41 jaar lid, als secretaris, soldaat en sappeur, Marian was jaren marketentster en ook al bijna 25 jaar lid. “De ontspanning bij de vereniging, de rust en broederschap, dat missen we nu”, zegt Piet.

Beiden kampen met lichamelijke pijntjes, maar snakken weer naar het ‘normale leven’. “We kunnen corona missen als kiespijn.” Het gouden bruidspaar legt graag en makkelijk sociale contacten. Beiden zijn actief als vrijwilligers in MFC Brukske en voelen zich fijn in elkaars nabijheid. “We geven elkaar de ruimte, steunen en helpen elkaar. Geven en nemen is ons motto.”

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten