Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon ‘viert’ 75-jarig jubileum

Oorlogsmuseum Overloon bestond op 25 mei precies 75 jaar. Het museum, dat in 1946 zijn deuren opende, is daarmee het oudste Tweede Wereldoorlogsmuseum van West-Europa. Door het coronavirus is het museum helaas op deze memorabele dag nog gesloten voor bezoekers. Daarom is besloten om de viering van het jubileum te verplaatsen naar het najaar. Op 14 oktober 1944 werd het dorpje Overloon bevrijd door de geallieerden, deze datum is daarom bij uitstek geschikt om ook het 75-jarig bestaan van het museum te vieren.

De viering van het jubileum is dus verschoven, maar in de tussentijd wordt er flink aan de weg getimmerd. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuwe ruimte voor tijdelijke exposities en aan de bouw van een groot paviljoen in de militaire hal waar luchtoorlog en vrijheid aandacht krijgen.

Nieuwe tentoonstelling
Wanneer het museum uiterlijk op 9 juni zijn deuren weer mag openen wordt een nieuwe tijdelijke expositie gepresenteerd aan het publiek. Het thema van deze gloednieuwe tentoonstelling is Jeep Sensation. Jeeps staan voor veel mensen symbool voor de bevrijding van Europa. De jeep is daarmee een heel toegankelijk en vooral ook bekend voertuig. In de tentoonstelling worden dan ook een aantal unieke prachtexemplaren getoond aan publiek.

De bouw van het nieuwe paviljoen is bij de heropening van het museum nog in volle gang zijn. Vlak voor de zomervakantie zal deze ruimte in gebruik worden genomen.

De slogan van het museum is ook vandaag de dag nog altijd erg actueel. Vanaf de Tweede Wereldoorlog is de wereld namelijk nog geen dag zonder oorlog geweest. Sinds de oprichting in 1946, heeft het museum een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van een museumpark met een tiental voertuigen en een kleine bezoekersruimte, naar een museum van 2 ha groot met meer dan 150 voer,- vaar,- en vliegtuigen onder één dak. En met een moderne multimediale tentoonstelling waarbij persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Ook is het museum een aantal succesvolle evenementen rijker (Militracks, Santa Fe & Museum in het donker) waar vele duizenden bezoekers op afkomen.

Taart
Kortom, een mijlpaal voor het museum op dinsdag 25 mei 2021. Deze gebeurtenis wordt natuurlijk ook in het klein gevierd met een lekker stuk taart voor het aanwezige personeel.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten